Kósa Lajos a közbeszerzés alóli mentességre a vonatkozó törvények …

A közbeszerzés alóli mentességre a vonatkozó törvények és az uniós jogszabályok is lehetőséget biztosítanak – mondta Kósa Lajos.

A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, a Belügyminisztérium közbeszerzés alóli mentességet kér azokhoz a beszerzésekhez, amelyek a déli határszakasz műszaki határzár további erősítéséhez, illetve a migrációs nyomás megfékezéséhez szükségesek.

A déli határon naponta körülbelül ötszázan próbálnak meg illegálisan átlépni, mintegy 85 százalékukat a műszaki határzár feltartóztatja, a többieket pedig a mélységi felderítés, illetve az elfogás – jegyezte meg Kósa Lajos, ugyanakkor kifejtette, az amortizáció és a képességek fejlesztése megköveteli a további beruházásokat.

„A MIGRÁCIÓVAL ERŐSÖDIK HAZÁNK TERRORFENYEGETETTSÉGE.”

Leszögezte, a közbeszerzés alóli mentességre a vonatkozó törvények és az uniós jogszabályok is lehetőséget biztosítanak. A szociálliberális ellenzék ellenzi a déli határszakasz biztosítását, minden létező dologba belekötnek ezzel kapcsolatban, és természetesen nem támogatják ezeket a beszerzéseket – jelentette ki. Szavai szerint az alapállásuk az, hogy ellenzik a határvédelmet, a műszaki határzárat, valamint azt, hogy Magyarország a migrációt a határon feltartóztatja.

Fotó: fidesz.hu

Szólt arról is, hogy a bizottság ülésén meghallgatták, majd elfogadták a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat beszámolóját is a honvédelmi miniszter jelenlétében. Az ismert kockázatokról itt is szó volt – utalt arra, hogy a migrációval erősödik hazánk terrorfenyegetettsége. A magyar katonai nemzetbiztonsági szolgálat kiemelkedően teljesített ennek detektálásában, felderítésében, valamint az elhárításban való közreműködésben – húzta alá.

Jelezte, a helikopter-beszerzések ügyét nem tűzték napirendre, egy másik alkalommal tárgyalják majd az esetet. Aki ad hoc módon akar erről tárgyalni, annak csak a politikai botránykeltés lehet a célja – tette hozzá.