Új ötfontost adnak ki Őfelsége születésnapjára

Új ötfontost adnak ki Őfelsége születésnapjára

II. Erzsébet április 21-én lesz kilencven esztendős

A Royal Mint – Királyi Pénzverde –  vadonatúj ötfontossal tiszteleg az 1952 óta uralkodó királynő előtt. Az alapverzió ezüstből készül.

HM-Queen-Elizabeth_3273772b.jpg

Az érmét, amit személyesen Erzsébet hagyott jóvá, az elismert szobrászművész, Christopher Hobbs tervezte. Az egyik oldalán kilenc rózsasziromból álló koszorú látható – egy-egy szál virág jelképezi az eltelt évtizedeket –, középütt az EIIR betűkkel (Elizabeth II Regina).

Royal-Mint-5-coin_94474362-large_transqVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8.jpg

Hobbs elmondta, hogy a dizájnhoz az adta az ötletet, hogy az uralkodó közismerten nagy virágkedvelő, amellett heraldikájában – így a személyes lobogón, a címeren és a nagypecséten – is szerepel a rózsa. A művész azon volt, hogy az érmén szereplő rózsaszirmok ne annyira a heraldikusokra emlékeztessenek, inkább valósághűek legyenek, és mindegyik különbözzön egy picit a másiktól.

 

2000px-Tudor_Rose_Royal_Badge_of_England.svg.png

A feliratot és az évszámot négy ágból álló babérkoszorú öleli körül, amely az Egyesült Királyság négy országát jelképezi.

L_UK1690SP_03.jpg

Az ötfontos másik oldalán lévő kép Jody Clarknak az uralkodóról készült portréja alapján született, s profilból, koronával a fején ábrázolja II. Erzsébetet.

Queen-Elizabeth-II.jpg

A pénz alapverziója ezüstből készül, de lehet rendelni arany- és platinaváltozatokat is. A legolcsóbb darabja húsz font, a legdrágább ötezer font. Kilencven szerencsés ingyen kapja meg az ünnepi ötfontost a születésnapon.

 

 

magyarkroki.com