Zsidó Művészeti Napok 2016. május 28 – június 14.

Dr. Vadas Vera, a Zsidó Művészeti Napok igazgatója, betegség miatt nem tudott  részt venni a mai sajtótájékoztatón. Üzenetét levélben küldte el.

 

Kedves Vendégeink! Sajnálom, hogy nem lehetek jelen a Zsidó Művészeti Napok sajtótájékoztatóján, nem így terveztem.

A meghívóban azt írtuk, hogy el fogom mondani a Zsidó Művészeti Napok  koncepcióját. Ehelyett, most indításként egy háttér információval kezdeném.

A nevem, az elmúlt  l7 év során összefonódott a Zsidó Nyári Fesztivállal. A rendezvénysorozatot  2o14-ben befejeztük, de abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy helyette 2 zsidó kulturális eseménysorozat indult.

Az egyik a BZSH-Mazsihisz hatáskörében, már  a múlt évben megszervezett Zsidó Kulturális Fesztivál, a másik pedig a  Zsidó Művészeti Napok, amelyet most indítunk útjára, és ma eljutottunk oda, hogy ezen a sajtótájékoztatón  ismertethetjük a rendezvénysorozat programjait.

Az, hogy két rendezvény lett az egyből, mindenkinek jó azt hiszem. Jó a művészeknek, hiszen több fellépési lehetőséget jelent számukra,

jó a befogadó közönségnek, mivel még több rendezvény meglátogatására van lehetőségük. Jó a fővárosnak, ezen belül a VII. kerületnek,  hiszen gazdagodik a kulturális paletta és ezzel – remélhetőleg –  a turisták érdeklődése is.

Idén  májusban, egy kulturális-folyamot indítunk el.  Ez is az egyik jellegzetessége a Zsidó Művészeti Napoknak, hogy sem térben, sem időben nincs megkötve. Igyekezni fogunk az év folyamán is programokat  szervezni.

Egyébként a Zsidó Művészeti Napok és a Zsidó Kulturális Fesztivál nem versenytársai egymásnak.

Ennek jegyében tisztelettel köszöntöm a Mazsihisz két alelnökét, Horovitz Tamás és Tordai Péter urakat, akik  egy-egy rendezvényünk helyszíngazdáiként  vannak jelen a mai sajtótájékoztatón.

A továbbiakban néhány érdekesség magáról a programsorozatunkról.

Az időpont kiválasztása:  a kora nyári időszak, amikor a kőszínházak  kínálata egyre csökken,  kezdetét veszi a fesztivál szezon, ugyanakkor Izrael függetlenségi hónapja is  májusban van –  ezért a jövőben is ez a hónap lesz a Zsidó Művészeti Napok kezdete.

Helyszínek kiválasztása:  a világi helyszíneken, időnként a tartalom és a forma különleges variációja fedezhető majd fel,  mint pl. a Zeneakadémián a Budapest Bár koncertje, vagy a Fogasházban és Mazel Tovban kortárs táncszínházi előadás…

Gondoltunk  fiatalos programokra is, mint pld. a június 11-i  Tel Aviv- party a Mazel Tovban, izraeli dj-kkel és a Dart tánc-csoport performance-aival,   az izraeli rock banda koncertje az „on the Shoulders of Giants” az A38  Hajón, vagy a Gödör Klub igazán nagyszerű programjai, az Amsterdam Klezmer Band-től a Sziámi and Friends-ig, a költészettől a jazz-ig…

A     Fogasház, kertmozivá alakul, ahol a Zsidó Filmfesztivál közönség-kedvenc filmjeit láthatjuk majd a szervezésükben, 3 estén át… és még sorolhatnám.

Együttműködő partnereink,  akik első megkeresésünkre csatlakoztak a Zsidó Művészeti napokhoz:

Talán először a vidéki helyszíneket emelném  ki: Sopron, Debrecen, Zalaegerszeg, Veszprém polgármesteri hivatalai együttműködve a helyi zsidó közösségekkel,  előadásokat tartanak majd a ZSIMÜ-n belül.

Nagyszerű partnerünk a Gödör Klub, akikkel közösen szervezünk Zsidó Könyvnapokat, több mint 30 kiadó részvételével,. dedikálásokkal, könyvbemutatókkal.. …., és remélhetőleg ezzel  hagyományt teremtünk az elkövetkező évekre.

A Zsidó Művészeti Napok támogatottságáról, pénzügyi hátteréről:.

Több pályázatunk van folyamatban, talán a legjelentősebb az NKA-nál, várjuk a döntést.  Biztató ígéretünk van a VII. kerületi Polgármesteri Hivataltól, hogy támogatják a rendezvényt. Támogatást kapunk az Izraeli Nagykövetségtől, néhány izraeli cégtől és néhány magyar nagyvállalattól. Köszönjük!

Összességében fontos információ, hogy a Zsidó Művészeti Napok egy privát kezdeményezés, a Kultur Produkciós Iroda Kft vállalkozása. Bízunk benne, hogy az első év a jegyértékesítéssel,  ha nem is nyereségessé, de null szaldóssá hozza ki a rendezvényt, amihez nagy szükségünk van a sajtó támogatására, és ez úton is kérem a tisztelt újságírókat, hogy segítsék eljuttatni a nyilvánossághoz a Zsidó Művészeti Napok programjait,  mert mint tudjuk nem elég jó rendezvényt szervezni, el is kell tudni adni….

Budapest, 2016. április 7.

 

Zsidó Művészeti Napok  2016. május 28 – június 14. 

A Zsidó Művészeti Napok  idén tavasszal  először kerül megrendezésre Budapesten.  Az új   rendezvénysorozat a  zsidó  kultúra sokszínűségét   színvonalas művészeti produkciókkal, változatos helyszíneken  kívánja bemutatni  az érdeklődő közönségnek.  Az ismert kulturális terek,  koncert-, színház-, és mozik mellett, mint pl. a Liszt Ferenc Zeneakadémia, Uránia Nemzeti Filmszínház , Átrium Film-Színház,  A38Hajó, BMC -, a Frankel Leó utcai zsinagóga, a  lazább  atmoszférájú, Erzsébet-városi kulturális, gasztronómiai és szórakoztató terekben  is különleges programok várják  a látogatókat, köztük  a  Mazel Tov-ban, a Gödör Klubban, a Fogasban…..

A Zsidó Művészeti Napokhoz a fővároson kívül néhány vidéki nagyváros is bekapcsolódott, mint pl. Debrecen, Sopron, Veszprém, Zalaegerszeg.

Időpont

Az első Zsidó Művészeti Napok 2016. május 28 – június 14.  közötti időszakban kerül megrendezésre. Májusra egyre hosszabbak és melegebbek a nappalok, önkéntelenül nyitottabbá válunk az újra, befogadóbbá mindarra, ami feltölt minket.  Mi ennek a  szellemében rendezzük meg ezt a kivételesen különleges tavaszi programsorozatot.

Művészeti ágak/minőség

A Zsidó Művészeti Napok egy multikulturális befogadó tér, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem a zsidó kultúra fókuszba állításával eggyé válnak a különböző művészeti ágak.  A színház,  a  komoly-, és könnyűzene,  az  irodalom, a film, a tánc, amely műfajok mindegyike hangsúlyos  a programsorozatban, a sokféleséget,  az alkotók pedig  a nyitott,  és kreativ szellemiséget képviselik a produkcióikban.  A minőségre garancia   a felkért művészek névsora,  köztük  az izraeli Beer-Sheva Színház társulata, akik a  Slichot című vendégjátékukkal érkeznek Budapestre, valamint  több népszerű és neves  művész, mint pl.  Tony Lakatos Münchenből, Csordás Klára Párizsból, az idén 20 éves Amstredam Klezmer Band Hollandiából, továbbá számos hazai  kitűnő  művészünk.

A  létrehozó csapat

17 éves  szervezői tapasztalatával  egy olyan kulturális-turisztikai rendezvénysorozatot indít  útjára a Kultúr Produkciós Iroda, amely ezzel a márkanévvel nincs korlátozva sem időben, sem térben.  A Zsidó Művészeti Napok alapító igazgatója Dr. Vadas Vera.

További információ:

www.zsidomuveszetinapok.hu