Ott a helyük az Élet Menetén!

Ott a helyük az Élet Menetén!

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke az Élet Menete idei programjáról beszélt.
Élet Menete Alapítvány

Mikor kerül megrendezésre az idei Élet Menete és mi lesz a programja a rendezvénynek?

Április 17-én indul el az idei Élet Menete a Dohány utcai zsinagóga elől, innen vonulunk a Szent István Bazilika elé, ott lesz a nagyszínpad is. Nagyon remélem, hogy idén is nagyon sokan csatlakoznak majd a rendezvényünkhöz.

A Dohány utcai zsinagógától a bazilikáig vonulnak. Ez akkor a zsidó-keresztény párbeszédet erősíti?

Valóban így van, idén azt beszéltük meg az alapítvány kuratóriumában, hogy az idei Élet Menete az a zsidó-keresztény barátságnak, kultúrának, együttélésnek szenteljük.

A civil szó mára egyfajta szitokszóként is megjelenik. Mégis hogyan sikerült az Önök alapítványának eddig minden kormánynak, minden pártnak megfelelnie?

Amikor 14 évvel ezelőtt létrehoztuk azt az oktatási programunkat, alapítványunkat, akkor nagyon jó instrukciókat kaptunk a nemzetközi vezetőktől, akik már több éve működtették a világ számos országában ezt a programot. A lényege az volt, hogy nem szabad semmilyen politikai párt mögé beállni, nem szabad politizálni, csak az oktatással kell foglalkozni. Viszont invitálni kell minden európai gondolkodású parlamenti és azon kívüli pártot a programunkra. Hálaistennek ez így is történt, azt látom, ma már meghívókat sem kell küldeni, a Magyarországon lévő európai gondolkodású pártok vezetői azt gondolják, ott a helyük az Élet Menetén! Ennek mi nagyon örülünk.

Kérem, hogy segítsen belegondolni, milyen a hangulat az Élet Menetén, kik segítenek Önöknek?

Vannak önkénteseink, akik nagyon sokfélék, a társadalom minden rétegéből, a gimnazista diáktól az egyetemi professzorig. Azt azért tudni kell az Élet Menete Alapítványról, hogy mi évközben sok programot működtetünk. Sok önkéntes dolgozik nekünk, azonban a budapesti Élet Menete a legnagyobb rendezvényünk, ehhez már egy ideje a közösségi oldalakon keresünk még önkénteseket, szerencsére mindig vannak jelentkezők, nem is kevesen.

Az Élet Menete Alapítvány más programokat is szervezett már, voltak többször is Auschwitzban, Jeruzsálemben is. Meséljen ezekről az utakról.

A nemzetközi Élet Menete oktatási programja csak Lengyelországról és Izraelről szól. Verő Tamás rabbival, barátommal mi honosítottuk meg itthon ezt a rendezvényt 14 évvel ezelőtt. Mi akkor azt mondtuk a nemzetközi vezetőknek, hogy Budapesten is szeretnénk egy ugyanilyen rendezvényt rendezni, mint amiket addig Lengyelországba, Auschwitzba szerveztünk, mi akkor is azt gondoltuk, hogy erre itthon is szükség van és egy építő jellegű programja lesz Magyarországnak. Minden évben a budapesti rendezvény után megyünk Lengyelországba, akkor van a nemzetközi Élet Menete. Ezt követően – az anyagi lehetőségeinkhez mérten – szoktunk elmenni az izraeli hasonló rendezvényre. Izraelben ez az állam születésnapja, ilyenkor az odalátogató zarándokoknak az országot mutatják be. A program egy hatalmas gálával zárul minden évben.

Köszönöm a beszélgetést és várunk mindenkit április 17-én az Élet Menetén.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. április 1-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.