Mozgalmas Napok Debrecenben: Zájin Ádártól a Purim Party-ig

Mozgalmas Napok Debrecenben: Zájin Ádártól a Purim Party-ig

Az Ádár hónap nem szűkölködik eseményekben Debrecenben, láthatják majd a lenti sorokból.
Zajin Ádár

A Zajin Ádár, Ádár 7-e ebben az évben is hagyományosan zajlott le. A reggeli imádkozás után elmentünk Nagykállóba, Eizik Taub rabbi sírjához, hogy emlékezzünk rá, és imádkozzunk a Mindenhatóhoz. Este a Chevra Chadisha által szervezett emlékezés zajlott a DZSH kultúrtermében. Horovitz Tamás elnök köszöntője után dr. Asher Ehrenfeld főrabbi méltatta Mózest, a legnagyobb prófétánkat, születésének és halálának évfordulójáról. Hallhattunk történelmi szerepéről. Ő vezette ki a zsidóságot Egyiptomból a sivatagba. Ő hozta le a Szináj hegyéről a Tízparancsolatot. Eizik Taub nagykállói (Debrecentől 45 km) csodarabbi emlékét is felidézte, akinek szintén erre a napra esik a jahrzeitja. A cadik a magyarországi chaszidizmus atyja volt. Számtalan történet maradt fenn a kelet-magyarországi chaszid zsidók körében nagyon tisztelt rabbiról. Az ő nevéhez fűződik a „Szól a kakas már” népdal is, melyet Éliás Viktor előadásában, Grósz Zsuzsanna zongorakíséretével hallhattunk. Ezt követték még más, zsidósághoz kapcsolódó dallamok. Megemlékeztünk a közelmúltban elhunytakról. Legyen emlékük áldott!

Vajikra Szombatja

A Vajikra Szombatja a szokásosnál népesebb körben zajlott le. Hétvégén vendégünk volt a Debrecenből elszármazott Lefkovits Zoltán és felesége Judit New Yorkból, valamint hét unokájuk közül a három legidősebbet: Yeremit, Michaelt, és Jonathant is. Ez nem meglepő hír, ők gyakori vendégei és támogatói hitközségnek. Egyre népszerűbb hagyomány, hogy a szülők, nagyszülők megmutatják a leszármazottjaiknak szülőhelyüket. Először Budapesten a nagymama szülővárosát ismerték meg a szülőházzal, majd Debrecenben folytatták zarándokútjukat. A hitközség emeletén lévő zarándokszállás kényelmes volt, az étkezések is a zsinagóga vonzáskörében zajlottak. A péntek esti, majd a szombat reggeli kidusra meghívtuk a tagságot is a kultúrtermünkbe, mely egy gazdag fogadásnak is beillett. Két tanítást is hallhattunk. Az elsőt dr. Asher Ehrenfeld főrabbitól hallhattuk, melyben erről a különleges purim előtti szombatról, a Zachor parashot szombatjáról mesélt. A nap érdekessége, hogy most kezdtük el Mózes 3. könyvét. Az emlékezés a génjeinkben van, ebből élünk és létezünk. A diaszpórát az emlékezés tartja fent.

Lefkovits_Zolt__n___s_unok__i.jpg
Lefkovits Zoltán unokái társaságában
A másik tanítást Jonathan Lekovitstól, az egyik unokától hallhattuk. A jeshivában tanultakat felidézve taglalta „Emlélkezz”és „Ne felejts”szavak mögött mi rejtőzik. Amalek tettét nem szabad elfelejteni. Az emlékezés most különös jelentőséggel bírt, mivel meglátták Prága, Budapest zsidó emlékeit, a nagyapa szülőhelyét, és zsinagógáját, ahol felnőtt.

Az „amerikai” tábort erősítették a prof dr. Gergely Judit éppen itt lévő, Amerikában élő unokái, Dorinka és Lacika.

A Lefkovits unokák vallásos nevelésben részesültek, erről akkor is meggyőződhettünk, amikor az unokák dallamos imádkozását hallhattuk szombat reggel a zsinagógában. Az itt tanuló izraeli egyetemisták most is részt vettek az imádkozásban, barátságba kerültek a fiukkal.

A szombati kiduson Horovitz Tamás hitközségi elnök szeretettel köszöntötte a hittestvéreket, és a vendégeket, megemlítve a régi családi kapcsolatot. Lefkovits Zoli szemébe könny szökött, amikor megmutatta, hogy a szüleivel hol imádkozott a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában. A szombat délutáni imádkozás, a zmireszolás ünnepi hangulatban zajlott. A finom ételekről a Hitközség kóser konyhája gondoskodott.

A szombat kimenetele után a Debrecen Televízió riportot készített Lefkovits Zolival, mint holocaust-túlélővel. A riport része lesz a helyi televízió holocaust túlélőkkel készített anyagának. Ez a beszélgetés sem maradt el könnyek nélkül. Lefkovits Zolinak jó érzés volt felidézni gyerekkorát, és az emlékhelyeket megmutatni az unokáiknak. Reméljük, hogy ez a „divatos” látogatási forma egyre több hittestvérünket csábít majd vendégül városunkba, hitközségünkhöz. Minden feltétellel rendelkezünk ehhez, hazavárunk, idevárunk mindenkit szeretettel!

Purim

Kevés zsidó ünnepen szórakozhatunk felhőtlenül. A Purim kivétel, sőt kötelező az önfeledt vidámság. Ez 100%-ban megvalósult hitközségünknél.

Fehér Tamás DZSH elöljáró, örökös ünnepi konferanszié vezette a délutánt. Dr. Asher Ehrenfeld főrabbi méltatta az ünnep jelentőségét. Az ismert történet mellett hallhattunk idézeteket az Eszter könyvéből. Különösen érdekes volt a 4. szakasz 14. verse, mely Eszter királyi szerepének jelentőségéről szól. Valaki irányítja sorsunkat, valaki „beprogramozza” egy „számítógépbe”, és ennek eredményeként tevékenykedünk. Eszter feladata volt a zsidók megmentése, ezt a feladatot szánta neki az Örökkévaló. Nekünk is szán feladatot, az igazak útját járjuk, harcoljunk a zsidóság fennmaradásáért.

A Hitközség „Zs- faktor” kórusa most egy éve alakult. A fellépésük nem maradhatott el, repertoárjuk bővült, már saját szövegezésű dalt is hallhatott a nagyérdemű, mely a hitközségi tagokat is számba vette. A kórus előadásában felhangzottak ismert, alkalomhoz illő héber dallamok, magyar slágerek is. A zenei produkciót igyekezett teljessé tenni a kórus meghívott egyetlen férfi tagja, Éliás Viktor, aki szólókat is énekelt, valamint az elhangzott „slágerek” zongorakísérője, a DZSH alelnöke Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna. A szövegek kivetítőn jelentek meg, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a közönség is bekapcsolódjon a”Zs-faktor” munkájába. Ezután az „Eszter tekercsétől piskóta tekercsig ”címmel Kreisler Gábor, a purimi történet szereplőiről szóló humoros írását olvasta fel az alelnökasszony. Nem maradhatott el az értékes nyereményekért szóló tombolasorsolás. Volt, akinek külön hordárt kellett fogadni a nyeremények elszállításához.

Tudjuk, hogy Izraelben nagy hagyománya van a jelmezes felvonulásnak, most már Magyarországon, így Debrecenben is elengedhetetlen a jelmezes felvonulás. A Hidasi Kati (nőegylet elnöke), Zámbori Edith (irodavezető) páros „dada-baba” produkciója vitte el a pálmát. Az óriás cumizó baba szupermarket bevásárló kocsijából, mint babakocsiból gőgicsélt a közönségnek. A közönségsikerét, szavazatát elnyerte még az autentikus japán gésa, és a cigánylány. Láthattunk a felvonulók között, cowboy lányt, snaroló koldust, jósnőt, parasztlányt, bolíviai zsidót, Piroskát, aki nem tudott megszólalni, mert megette a farkast, és még ki tudja kit. Ötletességben nem volt hiány.

A szűnni nem akaró taps igazolja, hogy a profik mellett, saját ”anyagból” történő előadásoknak nagy sikere van, és a hallgatóság is igényli ezt.

A meghívott Tűzvarázs együttes vidám táncos műsorában a népi táncos párok a táncot és a humort ötvözték. A közönséget is felcsalták a színpadra, egy közös táncra, melyet mindenki nagyon élvezett. Horovitz Tamás elnök kimagasló ügyességgel ropta a táncot. Szerencsére a színpad kibírta ezt az erőteljes igénybevételt. Az biztos, hogy a gonosz Hámán megijedt, el fogja kerülni hitközségünket, melyet kívánunk tiszta szívből mindenkinek.

Purimi mulatságunkra meghívást kaptak természetesen határon túli testvérhitközségeink is, és a Zsidó Szabadegyetem hallgatói. Különösen nagy létszámmal üdvözölhettük a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség népes táborát Décsei Nicalae elnök vezetésével.

Fergeteges purimi hangulat volt, a vidám délutánon mindenki elfejtette napi problémáját, önfeledten vidámak voltunk.