Kósa Lajos pénteken az Új Főnix Tervről tartott debreceni sajtótájékoztatón.

Áprilisban a 2,1 milliárd forintos útépítési és fejlesztési program kezdetét veszi Debrecenben – jelentette be Kósa Lajos pénteken az Új Főnix Tervről tartott debreceni sajtótájékoztatón.

Debrecen egy olyan hosszú távú fejlesztési programot fogalmazott meg, ami nem csak a város igényeit veszi számba, hanem megpróbál illeszkedni a magyar kormány által kialakított nemzetstratégiához is – hangsúlyozta Kósa Lajos, aki úgy folytatta, ennek lényege, hogy 2050-re Magyarország a kárpát-medencei térség egyik főszereplője legyen. Kifejtette, ennek az együttműködésnek része a V4-ekkel történő kapcsolattartás is.

„ARRA KÉSZÜL A VÁROS, HOGY AZ INFRASTRUKTÚRÁT A DINAMIKUS RÉGIÓBELI FEJLŐDÉS ÜTEMÉHEZ IGAZÍTSA.”

Ebben a nemzetstratégiában kell elképzelni a magyar városokat is – húzta alá. Mint mondta, Debrecen Új Főnix Terve ebbe a fejlesztési irányba illeszkedik. A városnak fel kell készülnie az urbanizációs folyamatokra, amelyek már napjainkban elindultak – hívta fel a figyelmet. Ha a Kárpát medencében regionális központokban gondolkozunk, akkor hazánknak két ilyen központja van: a főváros és Debrecen – jelentette ki.

Önmagában nem arról van szó, hogy néhány intézményt fel kell újítani, néhány utcát le kell aszfaltozni, hanem arra készül a város, hogy az infrastruktúrát a dinamikus régióbeli fejlődés üteméhez igazítsa – mutatott rá, megjegyezve, a program maga is munkaerőt vonz majd a városba.

Kijelentette, 5000 technikai munkahely létesítésével számolnak a közeljövőben.

Kósa Lajos az óvodafejlesztések kapcsán arról beszélt, hosszú távú koncepcióban mindenképpen helye van az elképzelésnek, hiszen ha a Főnix Terv kapcsán munkaerő áramlik a városba, szükség lesz az óvodafejlesztésre is. Elmondta, arra is számítani kell, hogy a városban dolgozó európai polgárok száma is növekedni fog, ezért van helye egy angol iskola alapításának is. Emellett a lakosság egy részének is van egy ilyen igénye, amit ki kell tudni szolgálni – vélekedett.

Ez egy olyan város, aminek a vezetése 2050-ig tervez – fűzte hozzá. Aláhúzta, városstratégiát nem lehet országos stratégiától függetlenül készíteni, a debreceni elképzelések ebbe is beleillenek. Kósa Lajos elmondta, ha a két elképzelés nem egyezik, akkor „meglepetések következnek”. A politikus ezzel utalt Martin Schulz szavaira, aki szerint Szegeden kell elhelyezni a Magyarországra küldött migránsokat.

Papp László arról beszélt, hogy az Új Főnix Terv a város belső, strukturális fejlesztésére, és egyben a regionális szerepkör megerősítésére koncentrál. A polgármester a részletekről elmondta, az 52 utca aszfaltozására és 11 utca építésére kiírt közbeszerzési eljárás a végéhez közeledik.

Kijelentette, sok helyen szélesíteni kell az utakat, ezért a program sikeressége nagyban múlik az ott élők együttműködésén. Mivel a programot két éven belül végre kell hajtani, ezért, ha kisajátítási problémákkal kell szembenézni – ami a végrehajtást veszélyeztetheti -, más utcákat kell keresni a megoldáshoz – mutatott rá.

Az óvodai, bölcsődei fejlesztésekről beszélve kifejtette, olyan helyeken valósítják meg a terveket, ahol erre a legnagyobb szükség van.