Kósa Lajos debreceni sajtótájékoztatóján.

NEMZETI ÖSSZEFOGÁS VALÓSULT MEG

euflag

A kötelező betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtés sikeres, fontos témában szólította meg az embereket – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője debreceni sajtótájékoztatóján.

Már kétmillióan támogatták aláírásukkal a Fidesz-frakció kezdeményezését, hogy a magyar kormány, a magyar parlament tegyen meg mindent a betelepítési kvóta ellen – tájékoztatott Kósa Lajos.

A Fidesz frakcióvezetője jelezte, ezt csupán kétszázezerrel kevesebben írták alá, mint a szociális népszavazást megelőző aláírásgyűjtés íveit, ám az a mennyiség sokkal rövidebb idő alatt gyűlt össze. Folytatjuk az aláírásgyűjtést – hívta fel a figyelmet, egyúttal rámutatott, ez eddig a valaha volt legsikeresebb aláírásgyűjtés az országban.

„A SCHENGENI EGYEZMÉNYT BE KELL TARTANI, MEG KELL VÉDENI A HATÁROKAT.”

A politikus köszönetet mondott az önkénteseknek, munkatársaknak, valamint mindazoknak, akik már aláírásukkal kifejezték egyetértésüket. Régen látott nagy nemzeti összefogás valósult meg – jelentette ki.

Leszögezte, a számok azt mutatják, a Fidesz-frakció kezdeményezése sikeres, mozgósította az embereket, mivel fontos témában szólították meg őket.

Szólt arról is, hogy a kötelező betelepítési kvóta veszélye „korántsem múlt el”, márciusban újra összeül az Európa Tanács, és megvitatja a migráció ügyét. Nem jutottak dűlőre abban a kérdésben, hogyan védjék meg az unió országai a közös európai határokat – fűzte hozzá.

Fotó: fidesz.hu

Kifejtette, a schengeni egyezményt be kell tartani, meg kell védeni a határokat; csak azokat kell beengedni, akik igazolni tudják, hogy menekültek, és jogosultak a menedékkérelemre. Ezt ott kell beadni és elbírálni, ahol először beléptek az unió területére: ez Görögország – mondta Kósa Lajos, aki egyúttal arra is rámutatott, a határok átjárhatósága, a szabad mozgás az EU egyik legfontosabb vívmánya.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a kötelező betelepítési kvóta „működésképtelen, törvénytelen, és minden józan ész szabályát áthágó” elképzelés, „ami már a megszületése előtt meghalt”. Magyarország, Szlovákiához és Lengyelországhoz hasonlóan, eljárást kezdeményezett a kvóta ellen az Európai Bíróságon – jegyezte meg, hozzátéve: teljesen elfogadhatatlan „mindenféle zsarolás” ezzel kapcsolatban.

Beszélt arról is, 2010-es kormányváltást megelőző időszakban eladósodtak az önkormányzatok, ezt azonban átvállalta az állam, és saját fenntartásába vette az egészségügyi intézményeket, valamint az oktatási rendszert. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány megemelte a pedagógusok fizetését, szavai szerint ez a rendszerváltás óta a „valaha volt legnagyobb mértékű” növelése a tanárok bérének.