Exkluzív: Az ATV-n keresztül üzent Angela Merkelnek és Izraelnek az iráni alelnök

atv.hu

Exkluzív: Az ATV-n keresztül üzent Angela Merkelnek és Izraelnek az iráni alelnök

 Irán és Izrael, valamint a világ.

 

Sajtófigyelés

 

atv

www.atv.hu/kulfold/20160218-exkluziv-az-atv-n-keresztul-uzent-angela-merkelnek-es-izraelnek-az-irani-alelnok

Budapesten tartott előadást Ali Akbar Szalehi, az Iráni Iszlám Köztársaság alelnöke, akit arról kérdeztünk, mit válaszol Angela Merkelnek, aki néhány napja Izrael elismerésére szólította fel Iránt. Szalehi az ATV-nek elmondta: nem tekintik ellenségnek a zsidó népet, és “soha nem akarták megsemmisíteni vagy elpusztítani” Izraelt. Az alelnök előadásában kijelentette, tárgyalni szeretnének “azokkal is, akik ellenzik az Irán és a nagyhatalmak között létrejött nukleáris megállapodást”.

Ali Akbar Szalehi egyben az Iráni Atomenergia Szervezet elnöke is, aki főszerepet vállalt a tavaly nyáron Iránnal megkötött nemzetközi atomegyezmény előkészítésében. A Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában a tárgyalásokról elmondta, hogy a nehézségek ellenére végig bíztak a sikerben.

“Drága árat kellett fizetnünk azért, hogy elnyerjük a politikai és a nukleáris függetlenségünket, de készek voltunk a szankciókat is vállalni ezért. A nemzetközi közöség végül a nukleáris egyezménnyel elismerte a jogunkat arra, hogy uránt dúsítsunk és nehézvizet állítsunk elő” – mondta Szalehi, aki szerint semmit nem kellett feladnunk a célkitűzéseinkből.

Irán tárgyalna a kritikusaival

“Az adott körülmények között elérhető legjobb üzletet kötöttük, és büszkék vagyunk arra, hogy a világot mentesítettük egy nagyon bonyolult és érzékeny kérdés terhétől.

A türelmünk és kitartásunk végül meghozta az eredményt, és az egyezmény új fejezetet nyitott a közel-keleti térségben és a nemzetközi politikában is.” – mondta az alelnök.

Szalehi szerint az országok többsége lehetőséget lát a megegyezésben, de elismerte, hogy voltak, akik ezt az új helyzetet fenyegetésként látják.

Anélkül, hogy néven nevezte volna, az alelnök egyértelműen Izraelnek üzent, amikor azt mondta: “Nekünk mind a két oldallal tárgyalnunk kell, azokkal is, akik egyetértenek velünk és azokkal is, akik nem.” Volt néhány ország, különösen a mi térségünkben, akik nem örültek a megállapodásnak. Bölcs tárgyalásokra van szükség az akadályok megszüntetéséhez”.

Szalehi: “Izraelben és Iránban él a Közel-Keleten a legtöbb zsidó”

Az ATV az előadás után megkérdezte Ali Ahmed Szalehit, tervezik-e Izrael hivatalos elismerését, miután néhány napja Angela Merkel német kancellár felszólította erre Iránt. Merkel a kétoldalú kapcsolatok teljes helyreállításának a feltételeként nevezte meg azt, hogy Teherán elismerje a zsidó állam létezéshez való jogát, miután az iráni vezetők a múltban többször is Izrael elpusztítására szólítottak fel.

Az iráni alelnök nem utasította el Merkel kezdeményezését, és cáfolta, hogy ellenségnek tekintenék Izraelt.

“Soha nem szólítottunk fel egyetlen ország megsemmisítésére sem, évszázadok óta nem viseltünk hadat egyetlen szomszédos országgal sem. Iránban 30 ezer zsidó él, amely a térségben Izrael után a legnagyobb zsidó közösség. Boldogan élnek, és teljes szabadságot élveznek vallási és társadalmi területen egyaránt.”

Az alelnök szerint Irán humanitárius alapon támogatja “az elnyomott palesztinokat”, hogy visszanyerjék “a jogaikat és az országukat. De ez nem irányul a zsidók vagy bármely ország ellen.” – hangsúlyozta Szaelhi.

Atomreaktort építene Irán Magyarországon

Egy másik kérdésre válaszolva az iráni alelnök felajánlotta országa nukleáris szakértelmét Magyarország számára: “Hosszú tapasztalat áll mögöttünk, amit kölcsönös előnyökké formálhatunk ezen a nagyon fontos területen.

Felajánlottuk, hogy kezdjük el kicsiben egy közös, tudományos célú reaktor építeni, és ha ez sikeres, akkor lépjünk tovább nagyobb célok felé” – mondta Ali Akbar Szalehi, aki a nukleáris együttműködés mellett a gyógyszeriparban látja a legnagyobb együttműködési lehetőségeket.

A MTA-n tartott előadáson számos diplomata mellett részt vett Simicskó István honvédelmi miniszter is.