Az Iszlám Állam elleni olasz szerepvállalásról tárgyalt Mattarella Obamával

Az Iszlám Állam elleni olasz szerepvállalásról tárgyalt Mattarella Obamával

 

Obama

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti: Washington

– Olaszországnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban vállalt szerepéről is tárgyalt a washingtoni Fehér Házban Sergio Mattarella olasz államfő Barack Obama amerikai elnökkel hétfőn. 

    A több mint egyórás megbeszélésen kiemelten esett szó az észak-iraki Moszul biztonságának megteremtéséről, amelyben Olaszország a Fehér Ház közleménye szerint „alapvető szerepet” játszik. Az amerikai elnök meg is köszönte Rómának, hogy részt vesz a moszuli gát védelmében. 
    Obama és Mattarella egyeztetett arról is, hogyan segíthetnék elő, hogy Líbiában olyan kormány alakuljon, amely képes lesz stabilizálni az országot és semlegesíteni a dzsihadistákat. Mattarella szerint Líbia számára életfontosságú lesz az olasz részvétel az ország stabilizálásában, amire – s ebben mind az amerikai, mind az olasz államfő egyetértett – a szoros transzatlanti együttműködés keretei adnak igazi esélyt. 
    Az amerikai elnök újságíróknak elmondta, hogy hosszasan eszmét cseréltek az európai migránsválságról is, s arról, hogy ennek „milyen szörnyű hatása van” Európára, főleg pedig Itáliára. „Az Egyesült Államok számára ez nem csak Európa gondja, hanem globális probléma” – fogalmazott Obama. Hozzátette, hogy a NATO-nak és az Európai Uniónak szorosan együtt kell működnie az emberkereskedelemmel foglalkozó hálózatok felszámolásában.
    Az amerikai elnök február 24-én a jordániai uralkodóval, II. Abdalláh királlyal találkozik a Fehér Házban. Tárgyalásuk témája szintén az Iszlám Állam és a dzsihadisták elleni küzdelem lesz, valamint a Jordániába menekült szíriaiak és irakiak támogatása, illetve a palesztin-izraeli konfliktus.