Orbán Viktor Létre kell hozni egy új védelmi vonalat a bolgár-görög, és a macedón-görög határnál

Létre kell hozni egy új védelmi vonalat a bolgár-görög, valamint a macedón-görög határnál – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő Beata Szydło lengyel miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő héten uniós csúcstalálkozó lesz, ezt megelőzően pedig Prágában találkoznak a visegrádi országok kormányfői, ahol igyekeznek majd közös álláspontot kialakítani a nemzetközi ügyekben.

Közép-Európa sikerén múlik az egész Európai Unió sikere a következő években – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: ha a térség nem lesz sikeres, akkor Európában nem lesz gazdasági növekedés.

„KÖZÉP-EURÓPA SIKERÉN MÚLIK AZ EGÉSZ EURÓPAI UNIÓ SIKERE A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN.”

Kiemelte, a lengyel-magyar kétoldalú kapcsolatok történelmi szövetségként írhatók le, ez egy több száz éves „kipróbált barátság”, és a két nép is közel érzi magát egymáshoz.

A miniszterelnök tájékoztatott arról, hogy a lengyel kormányfővel megállapodtak a V4-ek együttműködésének további erősítésén.

Leszögezte, a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok felfutóban vannak, nagyon magas a két ország közötti kereskedelem mérlege.

Fotó: Botár Gergely – kormany.hu

Szeretnénk ezt tovább javítani; szeretnénk, ha a lengyel és a magyar cégek között szorosabbak lennének a kapcsolatok, több lenne a lengyel befektető hazánkban, és több lenne a magyar befektető Lengyelországban – sorolta. Mint mondta, ennek jegyében megállapodtak arról, hogy a két ország keleti iparvidékeit négysávos gyorsforgalmi utakkal kötik majd össze, és határoztak a vasúti összeköttetések megerősítéséről is. Elkötelezettségünket fejeztük ki a közvetlen légiközlekedés létrehozása érdekében is – fűzte hozzá.

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

A brit javaslatok kapcsán kifejtette, szeretnének közös V4-es álláspontot kialakítani, és azt képviselni a brüsszeli csúcson.

Bennünket aggaszt az, amit tapasztalunk; a történelem során nem először látjuk azt, hogy Európa déli irányból védtelen – jelentette ki a migrációval összefüggésben. Hozzátette, létre kell hozni egy új védelmi vonalat a bolgár-görög, valamint a macedón-görög határnál, és itt kell biztosítani a kontinens biztonságát.

A transzatlanti együttműködés kapcsán jelezte, Magyarország megértéssel fogadja Lengyelország álláspontját, miszerint transzatlanti csapatok és eszközök állomásozzanak a közép-európai térségben. Orbán Viktor sok sikert kívánt Lengyelország kormányának, és hangsúlyozta, minden kettős mérce alkalmazásával szemben, minden méltánytalansággal szemben számíthatnak Magyarország szolidaritására.

„A LENGYEL KORMÁNY EGYÉRTELMŰ ÁLLÁSPONTJA, HOGY SCHENGEN DÉLI HATÁRAIT MEG KELL ERŐSÍTENI, A PROBLÉMÁT PEDIG AZ UNIÓ HATÁRAIN KÍVÜL KELL MEGOLDANI.”

Lengyelország számít arra, hogy egyre szorosabbá válik a lengyel-magyar gazdasági és politikai együttműködés – mondta Beata Szydło lengyel miniszterelnök.

Számunkra is fontos, hogy Közép-Európa és régiónk a lehető legjobban fejlődjön – fűzte hozzá.

Elkötelezettek vagyunk a visegrádi együttműködés szorosabbá tétele mellett, fontosnak tartjuk, hogy a V4-ek egységes álláspontot alakítsanak ki – fogalmazott.

A migráció kapcsán kijelentette, a lengyel kormány egyértelmű álláspontja, hogy Schengen déli határait meg kell erősíteni, a problémát pedig az unió határain kívül kell megoldani.

Fotó: Botár Gergely – kormany.hu

Egyéb részleteket érintve elmondta, a két ország közötti további együttműködési lehetőségek között szerepelnek infrastrukturális és energetikai beruházások. Fontos a vasúti, közúti és energetikai összeköttetés – emelte ki. A lengyel miniszterelnök deklarálta, Lengyelország mindig támogatni fogja Magyarországot gazdasági és politikai kérdésekben.