A „hideg napokra” emlékeztek Újvidéken

A „hideg napokra” emlékeztek Újvidéken

 

Az úgynevezett „hideg napok” 74. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Újvidéken pénteken.


jizkorbaner
Az 1942-es magyar razzia áldozatainak állított emlékműnél, a Duna-parton álló, Család nevet viselő szoborcsoportnál tartott beszédében Milos Vucevic, Újvidék polgármestere kiemelte: most azok előtt kell fejet hajtani, akiket ártatlanul végeztek ki, és akik a jeges Dunában lelték halálukat. Ezek az alkalmak mindenkit arra köteleznek – folytatta –, hogy az ártatlan áldozatokat gyászolják, és az elkövetőket elítéljék, de arra is, hogy az emberi és civilizációs értékekért éljenek, hogy ne ismétlődhessen meg az, ami a negyvenes években történt.

A megemlékezésen római katolikus, zsidó és szerb ortodox imát mondtak az áldozatokért, majd a családtagok, valamint magyar, zsidó és szerb politikusok és diplomaták koszorút helyeztek el a szoborcsoportnál, amelynek részét képezi 66 bronzlap az áldozatok neveivel, illetve a 74 évvel ezelőtti események szerb és héber nyelvű leírása is.

1942. január 21. és 23. között a magyar honvédség tagjai egy, eredetileg a szerb partizánok ellen indított razzia folytatásaként ártatlan újvidéki lakosokat végeztek ki. Az áldozatok főleg szerb, zsidó és roma nemzetiségűek voltak.

Az újvidéki mészárlás során a szerb történészek szerint három nap alatt több mint 1300 helyi lakost gyilkoltak meg a magyar csendőrök. A fő felelősöket a háború után Magyarország kiadta a Josip Broz Tito vezette Jugoszláviának, ahol háborús bűnösökként kivégezték őket