Balog Zoltán: A jövőben egyharmadára csökken a pedagógusok tanfelügyelettel és minősítéssel kapcsolatos adminisztrációs terhe.

A jövőben egyharmadára csökken a pedagógusok tanfelügyelettel és minősítéssel kapcsolatos adminisztrációs terhe.

Balog Zoltán Czunyiné Bertalan Judittal, Palkovics Lászlóval és Horváth Péterrel a Nemzeti Pedagógus Karral és szakmai szervezetekkel folytatott tárgyalás után közösen tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, az a cél, hogy az oktatás jobb színvonalú legyen, versenyképesebb képzettséget nyújtson.

Az emberi erőforrások minisztere felhívta a figyelmet arra, hogy 2013-ban béremelési programot indítottak el; van, ahol 40-50 százalékos béremelést jelent ez majd a tanárok számára 2017-re. Mint mondta, ez eddig 200 milliárdos költségvetési pluszt jelentett, 2016-ban 34 milliárdot fordítanak erre a célra. Az ingyenes tankönyvprogram kapcsán rámutatott, 2020-ra az általános iskolás diákok szüleinek nem kell majd fizetniük a tankönyvekért.

A politikus kitért az ingyenes gyermekétkeztetésre, az infrastrukturális fejlesztésekre, és egyúttal azt is elmondta, megnőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma is.

Köznevelési kerekasztal alakul a felsőoktatási kerekasztal mintájára, amelyen a köznevelés aktuális kérdéseit tekintik majd át – jelentette be Balog Zoltán.

„A TANÁROKNAK EZENTÚL NEM KÉTÉVENTE, HANEM ÖTÉVENTE KELL ÖNÉRTÉKELÉST KÉSZÍTENIÜK..”

Szólt arról is, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) működésével kapcsolatban számos észrevételt kaptak, ennek következtében kidolgoztak egy javaslatcsomagot, amely tartalmi, szervezeti és bürokráciacsökkentő elemeket egyaránt tartalmaz. A vonatkozó miniszteri rendeletmódosítást jövő héten írja majd alá a tárcavezető.

Ugyanitt Czunyiné Bertalan Judit kiemelte, a jövőben egyharmadára csökken a tanfelügyelettel és minősítéssel kapcsolatos adminisztrációs teher.

A köznevelésért felelős államtitkár kijelentette, döntés született arról, hogy a tanároknak ezentúl nem kétévente, hanem ötévente kell önértékelést készíteniük.

Azoknak, akik 2015-ben már részt vettek a minősítési eljárásban, vagy az idén teszik ezt meg, nem kell tanfelügyeleti látogatásokra készülni – jelentette ki, hozzátéve: a látogatások száma ennek következtében harmadára csökken majd.

A tanfelügyeleti minősítési eljárás dokumentációja kapcsán arról tájékoztatott, felülvizsgálták a kérdőíveket, kérdéssorokat is. Jelezte, 2017-re vonatkozóan számos informatikai, technikai egyszerűsítést terveznek majd.
Konszenzusra jutottunk a minősítésre és a tanfelügyeletre vonatkozó adminisztrációt érintő észrevételeket illetően – hangsúlyozta, majd köszönetet mondott a Nemzeti Pedagógus Kar szakmai tagozatainak az eddigi munkáért.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arról beszélt, az oktatási rendszer hatékonysága „azon múlik, hogy minél jobb pedagógusok tanítsanak benne”. A tanfelügyeleti rendszer pontosan ezért jött létre – fűzte hozzá. Közölte, a tananyaggal és az óraszámok mennyiségével kapcsolatos álláspontok közelednek egymáshoz.

Palkovics László kifejtette, a felvételi rendszerben nem terveznek újabb változásokat, a minimális ponthatár 280 pont marad majd. A felsőoktatásért felelős államtitkár leszögezte, az osztatlan tanárképzés bevezetése sikertörténet. 2013-ban 9800-an jelentkeztek pedagógusképzésre, 2015-re ez a szám már 14 800 – emelte ki, és egyúttal felhívta a figyelmet az ösztöndíjprogramra is. Hamarosan kibővül a Nemzeti Kiválóság Program is – hangsúlyozta.