Rogán Antal a 888.hu-nak adott, interjújában

A FIDESZNEK VAN POLITIKAI ALTERNATÍVÁJA, DE KORMÁNYZATI NINCS

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a Fidesz csinált nemzeti ügyeket korábban mindenki által megvalósíthatatlannak gondoltakból.

Rogán Antal a 888.hu-nak adott, csütörtökön megjelent interjújában beszélt erről. Arra is kitért, hogy a Fidesznek van politikai alternatívája, de kormányzati alternatívája nincs, valamint arról,hogy a kabinet minden eszközzel támogatja a főpolgármestert.

Rogán Antal szerint a Fidesz csinált nemzeti ügyeket olyan ügyekből, amelyeket korábban mindenki megvalósíthatatlannak gondolt. Így lett nemzeti ügy a munkahelyteremtésből, a családok támogatásából vagy éppen a rezsicsökkentésből, és így lesz az az otthonteremtésből is. Az pedig, hogy stabil és kiszámítható ország legyen Magyarország, ezeken a nemzeti ügyeken múlik. Ezekre a kormányzati döntésekre hosszú távon lehet számítani, ami a stabilitás, a kiszámíthatóság hosszú távú bizonyítéka. Megjegyezte: ma úgy tűnik, mintha a Fidesznek nem lenne politikai alternatívája, márpedig szerinte van, de kormányzati alternatívája nincs.

„EZEKBE A KÉRDÉSEKBE SEM AZ ÁLLAM, SEM A POLGÁRI POLITIKA SEMMILYEN FORMÁBAN SEM KÍVÁN BELESZÓLNI.”

A politikus beszélt arról is, hogy a nők is és a férfiak is azt kezdenek az életükkel, amit csak szeretnének. „Ha egyedül akarnak élni, egyedül élnek. Ha párkapcsolatban képzelik el az életüket, akkor úgy. Ha a karrierjüket fontosabbnak tartják a gyerekvállalásnál, akkor a karrierjüket tartják fontosabbnak” – mondta. Ezekbe a kérdésekbe sem az állam, sem a polgári politika semmilyen formában sem kíván beleszólni. Annak viszont örülne, ha senki sem akarna ízlésdiktatúrát gyakorolni, a liberális oldalról sem – jegyezte meg. A kormány ösztönzi a gyerekvállalást, megpróbálja rábeszélni erre a családokat, de semmilyen formában nem kötelezik és nem büntetik azokat, akik ezzel szemben másként döntenek – jelentette ki. Hozzátette: meggyőződése szerint erről beszélt Kövér László is a Fidesz-kongresszuson.
Megjegyezte: a csokot 2015-ben az ember még csak magánéleti viszonyaiban gondolta értelmes kifejezésnek, 2016-ban viszont ez a szó egész biztos, hogy a bankokban is vissza fog köszönni (mint családi otthonteremtési kedvezmény).

A miniszter a leghatározottabban visszautasította az összes olyan ellenzéki támadást, amely a főpolgármestert és a kormányt érte. Ha valaki több éve dolgozik azon, hogy a fővárosnak és az agglomerációnak is legyen működőképes közlekedése, az éppen a főpolgármester első helyen és a miniszterelnök mellette – jelentette ki.

„2017-2018 LEGFONTOSABB KIHÍVÁSA AZ, MIKÉNT LEHET ÚGY BÉRT EMELNI, HOGY KÖZBEN A GAZDASÁGI VERSENYKÉPESSÉG IS MEGMARADJON.”

A kormány minden eszközzel támogatja a főpolgármestert, a főpolgármester nem veszítette el a kormány politikai bizalmát, sőt, éppen ellenkezőleg – nyilatkozta Rogán Antal.
Jelezte: a következő feladat a 2017-es költségvetés előkészítése lesz. Felidézte: már mintegy fél éve tudják a magyar vállalkozók és a vállalatok, hogy 2016 január elsejétől milyen adók lesznek Magyarországon. Ezt a jó szokásukat szeretnék megtartani, így 2016 közepéig a parlament dönteni fog a jövő évi adótörvényekről és a költségvetésről is.

A miniszter 2017-2018 legfontosabb kihívásának azt tartja, miként lehet úgy bért emelni, hogy közben a gazdasági versenyképesség is megmaradjon. Erről tárgyalni kell a kamarával, a munkaadói szervezetekkel, majd később a munkavállalókkal; közös megoldásra lesz szükség – tette hozzá.

A miniszter kijelentette, hogy az unió tavaly egyetlen előtte álló kihívásnak sem tudott megfelelni. Nem tudott mit kezdeni az adósságválsággal, legyűrte a migránsválság, és akkor még nem beszéltek a belső szerkezeti problémákról, arról, hogy mi is voltaképpen az Európai Unió: a nemzetek Európája vagy valamiféle formálódó Európai Egyesült Államok – hívta fel a figyelmet Rogán Antal.

„ELŐSZÖR MEG KELL VÉDENI A HATÁROKAT, ÉS CSAK UTÁNA DÖNTÜNK ARRÓL, HOGY KIKET, MILYEN SZÁMBAN ÉS MILYEN SZEMPONTOK ALAPJÁN FOGADUNK BE.”

El kell lassan dőlnie, hogy megmaradnak a nemzetek Európájánál – akkor viszont véget kell vetni annak, hogy Brüsszel lopakodó hatáskörelvonással csorbítja a nemzeti önrendelkezést -, vagy pedig 2016-ban más irányt vesz Európa – fejtette ki a miniszter.
Mi akkor tudunk gazdaságilag stabilan tervezni, ha az Európai Unió elszánja magát és kimászik a gazdasági válságból, politikailag pedig akkor tudunk stabilan tervezni, ha azt látjuk, hogy a migránskérdésben Európa az ésszerű megoldás pártjára áll – fogalmazott Rogán Antal.

Kifejtette: először meg kell védeni a határokat, és csak utána döntünk arról, hogy kiket, milyen számban és milyen szempontok alapján fogadunk be.

Csak akkor tudunk stabilan tervezni, ha az uniós döntéshozatali eljárások az unión belül mindenkire egyformán vonatkoznak majd, vagyis nem lesz kettős mérce. Brüsszel ma nem ebben a szellemben jár el – mondta.