Hogy kerülhet össze a Távol-Kelet és Tamási?

Hogy kerülhet össze a Távol-Kelet és Tamási?

A Hantech a világ körül

ZelenkaPal

 

A magyar tulajdonú cég komoly fejlesztésekbe kezdett, miközben újabb és újabb piacokat hódít meg. A tulajdonosok a már működő csornai szakiskolai képzés mellett, Tamásiban is hasonló tervekkel állnak elő. Így Tamásiban is európai szintű szakemberképzés veszi kezdetét a Hantechnek köszönhetően.

Első hallásra semennyire sem kerülhet össze ez az egymástól nagy távolságra lévő két földrajzi egység, ám mégis van valami, ami ha nemj is közvetlenül, de mégis összeköti őket.

Ez pedig a Hantech.

A cég tulajdonosainak döntése alapján Tamásiban folytatja fejlesztési programját a Hantech. A csornai székhelyű társaság az idén megduplázza az általa Tamásiban foglalkoztatottak számát.

Ennek értelmében idén is több százmillió forintos fejlesztéssel bővíti tevékenységét a Hantech. A teljes egészében magyar tulajdonban lévő, mezőgazdasági részegységeket gyártó vállalkozás a csornai központi üzem mellett egyre nagyobb szerepet szán a Tamásiban levő gyárnak is.

Zelenka Pál főtulajdonos ennek részleteiről csak annyit mondott el, hogy az idei évben megduplázzák az ott foglalkoztatottak számát, ami azt jelenti, hogy a Tolna megyei üzemben az év végére már százan dolgoznak majd. A Hantech 2015-ben másfélmillió eurós beruházással korszerűsítette és bővítette tevékenységét. Zömében saját erő felhasználásával a csornai gyárban és a Tamásiban működő egységben állítottak üzembe új gépeket – így például a legkorszerűbb lézervágó berendezéseket.

A Hantech, amely a hazai mezőgépgyártó ipar vezető cége, az elmúlt években több milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket saját és állami fejlesztési forrásokból. Ennek oka, hogy a Hantech a világ legjelentősebb mezőgazdaságigép-gyártó cégeinek szállít részegységeket. Partnerei között megtalálható többek közt a cseh Zetor, a lengyel Crystal és a japán Kubota, de hosszú távú, stratégiai együttműködési szerződést kötöttek a német-amerikai Welger cégcsoporttal, majd tavaly az amerikai John Deerel is. Ez utóbbi keretében a magyar cég bálázógépeket, illetve részegységeket szállít partnerének. A Hantech cégcsoport gyártmánypalettája a korszerű digitális műszerfaltól a betakarítógép-részegységekig ível és folyamatosan bővül. A termelés 90 százalékát exportálják.

A Hantech Zrt. tulajdonosainak véleménye szerint, csak akkor van értelme bármilyen az újításnak, befektetésnek, ha előre lehet tervezni, akár több évre, évtizedre. Ahhoz, hogy sikeres legyen a cég, szükség van az új, képzett munkaerőre. Ennek érdekében is másfél millió eurós beruházással folytatta fejlesztési programját a cég. A csornai székhelyű társaság saját szakmunkásképző intézettel biztosítja munkaerő-szükségletét, dolgozóinak pedig 10 százalékos béremelést helyezett kilátásba. A duális szakképzés keretében közel 100 diák tanul a cég szakmunkásképző intézetében, folyamatosan kívánják növelni az intézményben tanulók számát, hogy képzett munkaerőként álljanak be a termelésbe. A Hantech ezzel is Magyarország gazdasági fejlődését kívánja elősegíteni.

A cégtulajdonos, Zelenka Pál szerint őket is megérintette a világ vezető hatalmainak, a G7 csoportnak az a törekvése, hogy Európa és az unión belüli cégek is részesei legyenek az Amerikával megkötendő szabadkereskedelmi egyezménynek. A KMG és a Hantech ezért is döntött úgy, hogy nyitnak Amerika felé. A Hantech a 2014-16-os időszakban megvetette lábát az észak-amerikai piacon, így már az Egyesült Államokban és Kanadában sem cseng ismeretlenül a magyar cég neve.

Ugyanakkor a Hantech előtt még adódnak olyan területek, ahol igenis van értelme az egyre fejlettebb magyar mezőgazdasági géptermékeket forgalmazni. Ezek a Távol-Keleten vannak. Az előzetes tárgyalások azt mutatják, hogy mind Nepálban, mind pedig Kínában komoly érdeklődés mutatkozik a Hantech és termékei iránt.

A cég vezetése teljesen tisztában van azzal, hogy ez a piac mind a minőségi igényeket, mind pedig a mennyiségeket tekintve komoly kihívások elé állítják a Hantechet, annak minden dolgozóját, de ahogy Zelenka Pál fogalmazta: „Nem mi lennénk, ha nem vágnánk bele, már sikerült reménytelennek tűnő piacokat is meghódítanunk. Ehhez nem kellett semmi más, mint a minőség és a pontosság. Ezzel rendelkezünk.”

Többek között a növekvő piaci szerepvállalásnak is köszönhetően a csornai székhelyű vállalkozás tulajdonosa a fejlesztésekkel kapcsolatban fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Hantech nem csak a berendezésekbe, de a szakoktatásba is komoly összegeket fektet. A duális szakképzés keretében 80 diák tanul a cég saját szakmunkásképző intézetében.

Ám ezzel még nem értek véget a Hantech elképzelései a nemzetközi színvonalú szakemberképzés tekintetében, hiszen Tamásiban is hasonló intézmény indul útjára. Zelenka Pál szerint az a legjobb munkaerő, amelyik helyben él, amelyik megbecsüli a saját települését, majd a saját munkahelyét, saját munkájának az eredményét. Így lehet a Hantech egyszerre hazai és nemzetközi értékek képviselője.

Mindegyre növekvő árbevételű és nyereségű cég vezetője, Zelenka Pál azzal is tisztában van, hogy a társadalmi felelősségvállalás tekintetében is az élen kell járnia a Hantechnek, ahogy azt már évek óta teszi a cég. Idén is kiemelt figyelmet fordítanak a mozgássérültek, a fogyatékkal élők támogatására. Mellette még a Lions Club egyik partnerszervezetének is, a Klauzál téri Lions Clubnak is tb tagja Zelenka Pál, ahol szinte minden alkalommal segíti a jótékonysági munkát, valamint a jótékonysági szervezet Operaházban rendezett programjait is.

Zelenka Pál szerint belső indíttatás szerint kötelező tenni azokért, akik ilyen-olyan okokból rászorulnak, ezzel is példát mutatva mások előtt. A Hantech főtulajdonosa szerint egyre többen ismerik fel ennek szükségszerűségét, persze még nem elegen, de mint kiemelte, minden egyes jótékonysági rendezvényen többen jönnek el támogatóként. Ez nem csak azt mutatja, hogy az emberek jobban odafigyelnek egymásra, hanem azt is, hogy a fejlődő gazdaságnak köszönhetően egyre többen vannak olyanok, akik ezt megtehetik.

Breuer Péter