A Moszad új vezetője szerint Irán továbbra is nagy fenyegetést jelent

A Moszad új vezetője szerint Irán továbbra is nagy fenyegetést jelent

Jossi Cohen, Benjamin Netanjáhu és Tamir Pardo (Fotó: Kobi Gideon/GPO)
Jossi Cohen, Benjamin Netanjáhu és Tamir Pardo (Fotó: Kobi Gideon/GPO)

Jossi Cohen, a Moszad új vezetője szerint Irán a Hatokkal kötött nukleáris egyezség ellenére veszélyt jelent Izraelre – erről a szakember ünnepélyes eskütételén beszélt szerdán. A Walla internetes portál által idézte szavait, ezek szerint a nyugattal kötött egyezség ellenére Irán továbbra is sürgeti Izrael elpusztítását, fokozza katonai képességeit és különböző terrorszervezetek támogatásával igyekszik pozícióit tovább erősíteni a régióban. Hangsúlyozta: Izrael egy olyan Közel-Keleten helyezkedik el, melyben a fanatizmus és a radikális iszlám egyre nagyobb teret nyer, a vallási ágak közötti háborúban országok omlanak össze. Egy ilyen helyzetben nagy szükség van a Moszadra, hogy feltérképezze a potenciális veszélyforrásokat és megállítsa őket. 

Netanjáhu szintén felszólalt az ünnepségen, kifejezte meggyőződését, hogy Jossi Cohen vezetése alatt a Moszad képes lesz megfelelni a kihívásoknak, hiszen óriási felelősség hárul rájuk az ország biztonságával kapcsolatban. A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, ez nem újdonság, a szervezetnek az államalapítása óta kiemelt szerepe van. 

Tamir Pardo búcsúzó Moszad főnök is meleg szavakkal méltatta utódját, aki hozzá hasonlóan a legalacsonyabb pozícióból kűzdötte fel magát a szervezetben, és vált helyettesévé illetve most már utódjává a Moszád élén. “Minden megvan benned, hogy úgy vezesd a szervezetet, hogy az képes legyen helyt állni, a mai kihívásokkal teli helyzetben.”

 

GPO +  walla+ erecpress