A 25 éves Holokauszt Emlékközpontban beszélt Dr. Latorcai Csaba

A 25 éves Holokauszt Emlékközpontban beszélt Dr. Latorcai Csaba

 

 

páva mi ha avir

A Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédet mondott azon a fotókiállítással egybekötött ünnepségen, amelyet a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány – jogelődje a Magyar Auschwitz Alapítvány – fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendeztek az intézmény Páva utcai székházában.

Latorcai Csaba ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: Magyarország Kormánya eddig is és ezután is, mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyarországi zsidóság otthon érezze magát Magyarországon, vallását szabadon gyakorolhassa, kultúráját széles körben megismertethesse.

latorcai.25

Latorcai Csaba beszédet mond a Páva utcai zsinagógában
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az elmúlt öt esztendő kormányzati politikáját értékelve megállapította, hogy ami a holokauszt emlékezetpolitikát és az ezzel kapcsolatos kormányzati célt illeti, jelentős tartozást sikerült leróni és egy olyan utat bejárni, amely új alapokra helyezte a magyarság történelmének ezt a sötét foltját.

Download.aspx-26
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az emlékezetpolitika csak akkor lehet teljes és hiteles, ha a holokauszt áldozatai mellett, kellő figyelmet fordítunk a Szovjetunió munkatáboraiban ártatlanul szenvedett és meghurcolt honfitársainkra és méltó módon emlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, akik a független és szabad Magyarországért áldozták életüket.

Magyarország Kormánya ezt a célt akarja szolgálni azzal, hogy az idei esztendőt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. A jövő esztendőben pedig kiemelt figyelem övezi az 1956-os forradalom 60. évfordulóját.

A kormány az emlékezetpolitika eszközével hozzá szeretne járulni a magyar közösségek identitásának megerősítéséhez, egészséges önbecsülésének kimunkálásához, ezáltal lelki egészségének megőrzéséhez.

 

 Drucker Tibor, a közalapítvány kuratóriumának alapító tagja beszédet mond a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány jogelődje, a Magyar Auschwitz Alapítvány – Holocaust Dokumentációs Központ megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén a Páva utcai zsinagógában 2015. december 7-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Download.aspx-27