Heisler András : A zsidó történelem tele van csodákkal

Mazsihisz elnök: A zsidó történelem tele van csodákkal

 

Heisler András 
A mélyen vallásos zsidó emberek hisznek a Mindenható erejében. Hitük erőt ad cselekvéseikhez, mindennapjaikban segíti őket. A magyarországi zsidóság nagyobbik hányada azonban a szekularizált többséghez tartozik, életüket az I.tenhit kevésbé határozza meg. Hanuka ünnepe talán azért vált fontossá a szekuláris zsidóság számára is, mert Hanukakor a szabadságot ünnepeljük. És persze a csodát is.


hanuka_heisler.jpg

A zsidó történelem tele van csodákkal!
Kétezer esztendővel ezelőtt egy maroknyi nép elutasította a rákényszerített hellén kultúrát, s fellázadt az önkényuralom ellen. Matitjáhu, a modiini pap és öt fia, köztük Jehuda (aki később a Makkabi – Pöröly – utónevet kapta), nem születtek hősnek, mégis győzelemre vitték a zsidók szabadságharcát. A jeruzsálemi szentély visszafoglalásakor pedig az egy napra elegendő szentelt olaj pontosan nyolc napig égett – éppen ennyi volt szükséges az új, tiszta olaj előállításához.

Hanukai gyertyatartóinkat ennek emlékére gyújtjuk meg nyolc napon keresztül a zsidó családokban, a zsidó közösségekben. Igen, szép mikor utcáinkat, tereinket a hanuka lángja világítja be, de talán még szebb, mikor otthonainkban látjuk a gyertyaláng fényét lengeni. Valójában ez a mi tradíciónk!

A csodát ünnepeljük, s talán ilyenkor hajlamosabbak vagyunk észrevenni azokat a mindennapi csodákat is, melyek mellett hétköznap szinte észrevétlenül elhaladunk. Fogékonyabbá válunk gyermekeink mosolyára, szeretteink kedves mozdulatára, az idősek megfontoltságára. Hanukakor könnyebb megélni a csodákat, mert az ünnep segít észrevenni azokat. A hetven esztendeje történt tragédia, a negyvenévnyi vallásellenes diktatúra és negyedszázados útkeresés után a magyar zsidók újra együtt várják az ünnep lángjainak fellobbanását.

Nézzék csak meg a Mazsihisz honlap (mazsihisz.hu) programajánlóját. Közel ötven hanukai program Budapesten és vidéken – és a felsorolás közel sem teljes. Hanuka gyerekeknek, fiataloknak és időseknek. Tánc, ajándékozás, ének, szuperrabi. Megszólal a szefárd zene, a felcsendülnek a hagyományos neológ dallamok, s mindenütt ott lesz az ilyenkor elmaradhatatlan ünnepi fánk. A tradíciókhoz ragaszkodók zsinagógai közösségeikkel ünnepelnek.

Ha a többség még nem is ünnepel velünk, mégis mindnyájunknak, az egész százezresnek mondott magyarországi zsidóságnak van ilyenkor egy közös feladata: észre kell venni a csodát. Észrevenni azt, hogy Magyarország legnagyobb zsidó közösségében történt valami jó! Az évtizedes szürkeség harsogó színekre váltott, a kényszerű megalkuvás pedig boldog büszkeséggé.

Örüljünk együtt, váljunk büszke zsidókká, vegyük észre eredményeinket, tiszteljük a Magyarországon történelmi tradíciókkal rendelkező ortodoxia és neológia értékeit, s higgyünk a jövőnkben!  Hanuka ünnepe ezt kéri mindnyájunktól.