Dömötör Csaba és Tuzson Bence egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Dömötör Csaba és Tuzson Bence egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Dömötör Csaba felidézte, az idén soha nem látott bevándorlási hullám indult Európa irányába. Bár a déli határzár kiépítésével Magyarország megtette a magáét, más útvonalakon továbbra is tízezrek áramlanak a kontinens irányába – tette hozzá.

„AZ UNIÓ ÚGY TELEPÍTENE BEVÁNDORLÓKAT A TAGÁLLAMOKBA, HOGY ELŐZETESEN NEM KÉRTE KI SEM AZ ÁLLAMPOLGÁROK, SEM A NEMZETI KORMÁNYOK VÉLEMÉNYÉT.”

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára aláhúzta, a kormány álláspontja szerint az európai határok erős védelme jelentené a megoldást, de ezzel szemben Brüsszel továbbra is a bevándorlók kötelező elosztását, a kötelező betelepítési kvótát erőlteti. A Juncker-képlet továbbra is él, ennek alapján osztanák el a tagállamok között az eddig érkezetteket és a jövőben érkező bevándorlókat – fejtette ki.

A politikus felhívta a figyelmet arra, az Európai Unió úgy telepítene bevándorlókat a tagállamokba, hogy előzetesen nem kérte ki sem az állampolgárok, sem a nemzeti kormányok véleményét. A magyar kormány álláspontja egyértelmű: elutasítja a kötelező betelepítési kvótát – szögezte le.

Az államtitkár kiemelte, a kötelező betelepítési kvóta növeli a terrorveszélyt; az elmúlt hetek eseményei bebizonyították, hogy a terroristák tudatosan és jól szervezetten használják ki az ellenőrizetlen népvándorlást.

Fotó: fidesz.hu

Arról is beszélt, hogy a kvóta veszélyezteti kultúránkat, mert a kötelező betelepítéssel megváltozna hazánk etnikai, kulturális és vallási összetétele; a brüsszeli javaslat veszélyt jelent eddigi életformánkra, szokásainkra. Leszögezte, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a magyarok szabadon dönthessenek róla, hogy kit fogadnak be, kivel szeretnének együtt élni.

Dömötör Csaba bejelentette, a kormány tájékoztató kampányt indít annak érdekében, hogy a magyarok megismerhessék a betelepítési kvóta kockázatait. Ennek keretében a kabinet bemutatja, miért is utasítja el azt – tette hozzá. A politikus elmondta, a kampány hagyományos eszközökkel zajlik; országos és helyi lapokban, tévéken és rádiókban, valamint az interneten hirdetnek decemberben és várhatóan januárban.

Tuzson Bence az arányok érzékeltetése kapcsán elmondta, 12 másodpercenként érkezik be egy migráns, ennyi idő alatt két gyermek születik az unióban. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, jelenleg több mint 1 millió migráns van az unión belül, ezen emberek elosztására most is érvényes a Juncker-képlet, és ez alapján 15 ezer embert telepítenének át Magyarországra. Ötéves viszonylatban, figyelembe véve a családegyesítéseket egy szegednyi embert telepítenének be hazánkba – fűzte hozzá.

„AZ UNIÓNAK NINCS JOGA AZT KEZDEMÉNYEZNI, HOGY BÁRMILYEN FORMÁBAN MEGVÁLTOZZON EGY EURÓPAI ORSZÁG ETNIKAI, KULTURÁLIS, VALLÁSI ÖSSZETÉTELE.”

Az államtitkár felidézte az Országgyűlés eddigi jogi lépéseit. Emlékeztetett, a Ház olyan határozatot hozott, melyben Magyarország tiltakozik Brüsszelben a kvótarendszer ellen; a november 17-én elfogadott törvényben pedig arra kötelezték a kormányt, hogy támadja meg a bevándorlási kvótát az Európai Unió Bíróságán.

Bejelentette, a tegnapi napon a kormány megtárgyalta ezt a keresetet, és a mai napon benyújtja a brüsszeli bíróságon.

Kifejtette, a kereset lényege, hogy az Európai Uniónak nincs joga azt kezdeményezni, hogy bármilyen formában megváltozzon egy európai ország etnikai, kulturális, vallási összetétele, és nincs joga ahhoz sem, hogy meghatározza, hogy egy ország kiket fogadjon be. Ez nemzeti hatáskör, melyet nem lehet átlépni – szögezte le.

Tuzson Bence bízik abban, hogy eredményre vezetnek a jogi lépések, és érvényt tudunk szerezni az igazunknak. Az államtitkár a Fidesz aláírásgyűjtése kapcsán fontosnak tartja, hogy a kormány kellő erőt érezzen maga mögött.