ATV Start -Breuer Péter a közel-keleti helyzetről.A terrorhullám miatt világháborúról beszélnek?

Csak a klíma?

Párizsban zajlik a világ vezetőinek találkozója, a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében. Ugyanakkor a jelenlegi világpolitikai helyzetben nem engedhetik meg maguknak a politikusok, hogy ne tárgyaljanak más, égető problémákról, a közel-keleti helyzetről. Több vélemény is napvilágot látott az elmúlt napokban, ezekről is beszélgettünk Breuer Péter külpolitikai újságíróval.

 

Mindig vannak olyan események, mint a mostani klímacsúcs, amikor alkalom nyílik arra is, hogy mindenki mindenkivel találkozzék. Párizsban van jelenleg Putyintól Obamán át, az ENSZ vezetéséig, az Európai Unió vezetőiig bezárólag mindenki. Ám mindezek mellett nem csak a klímaproblémáról beszélnek a vezetők, hiszen Ferenc pápa és a jordán király mis a III. világháborúról beszél a közel-keleti helyzet kapcsán. Úgy tűnik, hogy a francia fővárosban is hallgatnak ezekre a szavakra, mert úgy tűnik, nem csak a klímahelyzetről tárgyalnak. Juthatnak ott valamire?

Nagyon sok érdekes pillanatokat ho9zott a mostani párizsi klímacsúcs, példának okáért az, amikor Erdogan elfordította a fejét, ahogy Putyin is, hogy még a pillantásuk se nagyon találkozzék. Persze voltak találkozók, amelyek létrejöttek, ilyen volt az orosz és az amerikai elnök közötti is, amelyet egyébként követett egy nagyon fontos telefonbeszélgetés, a két ország vezérkari főnöke között. Erre azért is van szükség, mert amíg a tanácskozáson, a megbeszéléseken a klímáról, az iszlámról, a kereszténységről beszélgetnek, addig a Szuhoj harci repülőgépek keményen bombázzák az Iszlám Államot, persze mellette néha még más célpontokat is eltalálnak. Ilyen volt a legutóbb egy török pékség is, amelyik most az Iszlám Állam területén volt, ami megsemmisült.

Elhangzottak mindenféle vádak Törökországgal kapcsolatban, azt bizonyítottnak tekinti a nemzetközi sajtó, hogy az Iszlám Államot támogatják Erdoganék?

Törökország vezetője azt mondta, amennyiben bebizonyosodik, hogy tőlük bármilyen módon támogatják az Iszlám Államot, akkor ő azonnali hatállyal lemond. Azt lehet tudni, hogy Oroszország levegő-levegő rakétákat is bevetett, ami már komoly veszélyt is jelenthetne akár az izraeli légierőre is akár. Talán nem véletlen ennek fényében, hogy Párizsban megvalósult egy hosszasabb megbeszélés Putyin és Netanjahu között is, ahogy az orosz és az izraeli vezérkari főnök is egyeztetett a csúcstalálkozó után.

Nemrégiben érkezett a hír, hogy egy orosz repülőgép megsértette Izrael légterét, de itt nem történt semmi olyasmi, ami Törökországban.

Így van, hiszen nem lőtték le az orosz gépet, már azért sem, mert azért alapszabály ebben az esetben is, hogy először figyelmeztetik a betolakodót, hogy olyan felségt5rerületen van, ahol nem kellene. Már akkor is szó volt az ilyen esetek kiküszöböléséről, amikor Netenjahu miniszterelnök villámlátogatásra ment Moszkvába. Mindenestre az történt, hogy figyelmeztették az orosz gépet, amelyiknek a vezetője elnézést kért, majd távozott Izrael légteréből. A kérdés az Ön által is említett eset kapcsán, hogy a török légvédelem figyelmeztette-e a betévedt orosz gépet, mielőtt lelőtték volna azt.

A nagy csúcsok melletti minicsúcsoknak lehetnek győztesei, vesztesei?

Törökország lehet egyfelől győztese is, de vesztese is, hiszen Oroszország embargót hirdetett meg velük szemben, amit nem tud teljesen kiegyenlíteni az a plusz, amit az Európai uniótól kapnak a migránshelyzetben való szereplésük kapcsán. Az orosz embargó elsősorban a török mezőgazdaságot érinti, Putyinék persze képesek pótolni a kieső termékeket, hiszen már most komoly megrendelésekkel fordultak az izraeli mezőgazdasághoz, hogy a török zöldségeket, gyümölcsöket pótolják. Ez az embargó érinti még a turisztikai ipart, talán most lehetne ebbe a versenybe Magyarországnak is erőteljesebben beszállnia.

Ez így igaz, de közben az oroszokkal szembeni embargó is életben van még, amit az Európai Unió hirdetett meg.

Igaz, de más országgal is szemben oldódnak a szigorú feltételek, ilyen például Irán, ahol éppen most tárgyal a magyar miniszterelnök. Nem véletlen, hogy most, amikor létrejött az amerikai-iráni megállapodás, egymást érik a delegációk Teheránban. Magyarország a nukleáris ipar területén próbál meg együttműködni Iránnal, persze még nem lehet tudni, hogy ehhez mit szól majd a világ, már azért is. mert mások is szeretnének ebben közreműködni.

Köszönöm a beszélgetést.

Az interjú az ATV Start 2015. december 1-i adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.