Időutazás a Budai Vár zsidó emlékei között Deák Gábor vezetésével

Időutazás a Budai Vár zsidó emlékei között Deák Gábor vezetésével

Történelmi kalandozás, 2015. december 13. vasárnap, 14:00 órától a Budai vár zsidó emlékei között – Deák Gábor vezetésével.

budapest_zsidĂł_Arcai_15_12.jpg

 A XIII. századi zsidónegyed a mai Szent György utca (akkor Zsidó utca) nyugati oldalán, a hajdanán Zsidó kapunak nevezett Fehérvári kapu szomszédságában alakult ki. A Budai Vár második zsidónegyede, a Táncsics Mihály utca környékén volt. Itt állt a ma eltemetett zsinagógának nevezett épület, amelynek feltárásáért évek óta küzdünk. Erről és a vár zsidó emlékeiről szól a séta.
Tudja-e, hogy hol volt a középkori mikve? Melyik épületben lakott Angelo Rotta, az embermentő pápai nuncius? …és hol volt az ugyancsak életmentő Carl Lutz hivatala?

Mikor épült és hogyan pusztult el az eltemetett zsinagóga?  Hol találjuk a várban az 1860 körül elhelyezett zsidó tárgyú emléktáblát? Mindezekre és sok másra is választ kap, a körülbelül másfél órás séta keretében.

Időpont: 2015. december 13. vasárnap, 14:00 óra
Találkozás a Budai Várban a Korona cukrászda előtt
Pontos cím: Budapest I. ker. Dísz tér 16.

 

A sétákon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet. Egy-egy sátán maximum 25 fő tud részt venni.