Rogán Antal napirend előtti felszólalásában.

A Juncker-képlet él, Brüsszel továbbra is erőlteti az eddig beérkezett bevándorlók kötelező szétosztását és a kényszerbetelepítést az unión belül – hívta fel a figyelmet Rogán Antal napirend előtti felszólalásában.

A hétvégén Brüsszelben sor került az unió vezetőinek, illetve a tagállamok kormány- és államfőinek, valamint Törökország vezetőinek csúcstalálkozójára.

Rogán Antal felidézte, a csúcstalálkozó előtt Orbán Viktor találkozott a magyar parlamenti pártok frakcióvezetőivel, és sajnálatát fejezte ki, hogy az MSZP nem képviseltette magát a kongresszusuk miatt.

„A VISEGRÁDI NÉGYEK MAGYARORSZÁGGAL EGYÜTT INTENZÍVEN LOBBIZTAK AZÉRT, HOGY NE SZÜLESSEN DÖNTÉS ÚJABB KÉNYSZERBETELEPÍTÉSRŐL.”

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter emlékeztetett, a magyar miniszterelnök világossá tette, hogy a tervezet mely pontjait tudja hazánk támogatni, melyeket nem.

Elmondta, a magyar célkitűzéssel találkozik az az elképzelés, hogy az unió pénzügyileg támogassa Törökországot az ottani menekülttáborokban levők ellátásában. Ezért Magyarország is támogatja a 3 milliárd eurós uniós segítségnyújtást, melyből Magyarországra 18 millió euró hárul a következő két évben – fűzte hozzá.

Rogán Antal kiemelte azt is, hazánk támogatja az unió és Törökország kapcsolatának a szorosabbá fűzését, hiszen a törökök Magyarország számára az elmúlt években is fontos partnerek voltak.

A tárcavezető szerint azonban felsejlett egy komoly veszély is; a kötelező betelepítési kvóta kiegészítése egy új, a Törökországból betelepítésre kerülők szétosztásának a bevezetésével.


Németh Zsolt az új betelepítési kvóta elmaradásával kapcsolatban aláhúzta, van értelme a magyar álláspont képviseletének, a szövetségépítésnek, és az aláírások további gyűjtésének. Van remény arra, hogy a kvóta kérdésében sikerül a magyar álláspontot uniós állásponttá tenni – tette hozzá.