Martin Schulz: „A menekültválság nem szűnik meg, ha elfordítjuk a fejünket”

Martin Schulz: „A menekültválság nem szűnik meg, ha elfordítjuk a fejünket”

 

Family photo of the 2015 Valletta Summit on migration Martin Schulz a valettai csúcstalálkozón

Martin Schulz felszólította a tagállamokat, hogy tegyenek erőfeszítéseket a menedékkérők áttelepítése érdekébe, így segítve azokat az országokat, ahol a menekültek belépnek az EU-ba. „Az európai szolidaritás csak akkor működhet, ha minden tagállam elköteleződik mellette. Akkor azonban nem, ha hagyjuk, hogy csupán néhány ország kezelje a menekültáradatot” – mondta az EP elnöke az állam- és kormányfők migrációval foglalkozó nem hivatalos vallettai ülésén csütörtökön. 
Martin Schulz a tagállamok vezetőinek tartott november 12-i beszédében elmondta: „Az Európai Unió soha nem látott kihívásokkal néz szembe. A menekültválság nem szűnik meg, ha elfordítjuk a fejünket. Ettől csak rosszabb lesz. A globalizációt eddig csak a bevásárlóközpontokban, vagy a moziban érzékelhettük, most azonban, tetszik vagy sem, itt van a partjainknál”.
Az EP elnöke felszólította a tagállamokat, hogy járuljanak hozzá a pénzügyi alapokhoz, amelyek a leginkább rászoruló államokat segítenék, valamint biztosítsanak megfelelő tudással rendelkező szakembereket a külső határok felügyeletét végző Frontex uniós ügynökség és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) számára.
Martin Schulz sürgette a menedékkérők számának elosztását a tagállamok között. Elmondta, hogy ott volt, amikor az első menedékkérőket áttelepítették Luxemburgba, azonban: „Ha ezeket az első lépéseket sürgősen nem követik hasonlóak a következő napokban a többi tagállamban is, akkor sosem fogjuk tudni megoldani a helyzetet”.
A Parlament elnöke hangsúlyozta, hogy fontos az együttműködés az EU-n kívüli államokkal, ugyanakkor hozzátette, hogy akik jogtalanul lépnek be az Unió területére, azoknak vissza kell térniük a hazájukba. „Ez része kell, hogy legyen egy szabályokra épülő, átfogó bevándorlási politikának” – mondta Schulz.
Az EP-elnök szerint fontos, hogy az Európai Bizottság javaslatot tegyen egy európai határőrség és parti őrség kialakítására, amely harmonizálja a nemzeti határőrök és parti őrségek munkáját.

REF : 20151112STO02462