Orbán Viktor a Mol Nyrt. tiszaújvárosi butadién-kinyerő üzemének avatóján.

A MOL egyenrangú partnere a nemzetközi cégeknek, olyan termékekkel rukkolnak elő, melyek mindenhol megállják a helyüket a világon – jelentette ki Orbán Viktor a Mol Nyrt. tiszaújvárosi butadién-kinyerő üzemének avatóján.

A két éve történt alapkőletétel után megvalósult beruházás ünnepélyes gyáravatóján a miniszterelnök elsőként azt hangsúlyozta beszédében, hogy ez a beruházás Magyarország számára jóval többet jelent a várható adóbevételnél. Kifejtette, gyakran úgy emlegetik hazánkat, mint egy olyan országot, ami képes lehet az európai gazdaság lefulladó motorjának felpörgetésére a többi közép-európai gazdasággal együtt.

Nincs kétség, hogy ez a motor Közép-Európában lesz a következő években – tette hozzá. Ezt a nekünk hízelgő véleményt kellő szerénységgel tudomásul vesszük, mert van alapja – mondta, példaként kiemelve a felfutó nemzeti ipart.
Emlékeztetett, a rendszerváltás idején nemzeti iparcégek sorra zárták be kapuikat, vagy adták el őket. Például a vegyipar is világszínvonalú volt, de a kétségkívül versenyképtelen szocialista nagyipar lebontásával együtt a nemzeti ipart is visszaszorították – jelentette ki.

„MAGYARORSZÁG STABIL, AZ ÜZLETI KÖRNYEZET KIFEJEZETTEN ALKALMAS A FEJLESZTÉSEKRE.”

A Mol lett az egyetlen vállalat, ami megőrizte ezt a tudásunkat, a Mol-nak köszönhetően szinte a semmiből fel lehet építeni a magyar vegyipart – mutatott rá.

Kifejtette, egy gazdaság akkor tud hosszabb távon is növekedni, ha erejét egyszerre adják nemzetközi és nemzeti vállalatok. Utalt arra, hogy sokáig hiányoztak a versenyképes nemzeti cégek, „sokáig féloldalasak voltunk, ami a pénzügyi válság kirobbanásakor megmutatkozott”. Mint mondta, akkor szükségünk lett volna a nemzeti iparvállalatokra, akik nagy mennyiségben tudnak gyártani nemzetközi cégek által keresett termékeket. A Mol ilyen vállalat – szögezte le.

Kijelentette, az új butadién üzem amellett, hogy többmilliárd forinttal növeli a társaság bevételét, arra is képes lesz, hogy az összes Magyarországon működő gépjárműabroncs gyárat ellássa alapanyaggal.

Orbán Viktor szavai szerint ez a beruházás úgy illeszkedik a gazdaság rendszerébe, mint egy hiányzó puzzle.

Cél, hogy a hazánkba települt nemzetközi cégek ne szigetként álljanak, hanem minél jobban legyenek beágyazva a magyar nemzetgazdaságba – hangsúlyozta. Hozzátette, azért dolgozunk, hogy összenőjön, ami összetartozik, és a kapcsolatrendszernek minden szereplője a nyertese legyen.

Kifejtette, a Mol nemrégiben aláírt megállapodása szerint a japán JSR Corporationnel 2017-re egy több mint 100 embernek munkát adó 60.000 tonna éves kapacitású szintetikus gumiüzemet fog felépíteni. A vegyesvállalatban a japánok 51, a Mol 49 százalékos részesedéssel rendelkezik. Kevés olyan nemzet van, amellyel a magyar állam kisebbségi részesedést vállal, a japán ilyen nemzet – szögezte le a miniszterelnök.

Orbán Viktor kijelentette, a Mol egyenrangú partnere a nemzetközi cégeknek, olyan termékekkel rukkolnak elő, melyek mindenhol megállják a helyüket. Szólt arról is, a magyaroknak minden tehetségük, tudásuk és lehetőségük megvan világmárkák előállítására. Magyarország stabil, az üzleti környezet kifejezetten alkalmas a fejlesztésekre. „Ez a beruházás sem pottyant véletlenül ide: minden eddiginél több pénzt fordítunk gazdaság-, és vállalkozásfejlesztésre – sorolta.

Emlékeztetett, 2010-ben még nem így álltak a dolgok, de azóta csökkent az államadósság, a kormány a költségvetést kordában tartja, és a vállalkozásokat támogató adórendszert vezetett be. Mindez megteremtette azt a környezetet, ami vonzza a nemzetközi vállalkozásokat is – jelentette ki.

Felhívta a figyelmet, a magyar szaktudás nélkül nem jutott volna el oda hazánk, ahol most van. A szaktudással rendelkező munkásokra támaszkodva lehet Magyarország sikeres és gyarapodó ország – zárta szavait.