Orbán Viktor: Az Európai Unió térjen vissza azokhoz az értékekhez

Az Európai Unió térjen vissza azokhoz az értékekhez, ahhoz a politikához, amely korábban oly kiemelkedően sikeressé tette – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő a Budapesti Demográfiai Fórum – Fókuszban a családok című rendezvényen kifejtette, szeretnék, ha Magyarország elmondhatná magáról, hogy családbarát, azonban még sokat kell tenni azért, hogy akik családi keretben képzelik el az életüket, úgy érezzék, a haza mindent megtesz értük.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkban Európában politikai okokból „nem illő” bizonyos kérdésekről beszélni, ilyen a demográfia és a családpolitika is.

„KULCSKÉRDÉS, HOGY KIK LAKJÁK MAJD BE EURÓPÁT.”

Megjegyezte, vannak szavak, amelyeket nem lehet kimondani az európai közbeszédben, példaként Ausztriát említette, ahol „nem kerítést építenek, hanem kaput, aminek hosszú szárnyai vannak”. Elmondta, rendszeresen kudarcot vallanak azzal, hogy a család kifejezés bekerülhessen a különböző néppárti dokumentumokba; általában csak többesszámban lehet használni, nyitva hagyva, hogy mit is takar pontosan a kifejezés. A számok azt mutatják, hogy Európa öregszik, lakossága fogyni fog – emelte ki.

Hozzátette: 2013-ban az uniós tagállamok felében a halálozások száma meghaladta a születésekét. Európa egyes országaiban sok fiatalnak még munkahely sem jut – szögezte le, rámutatva, Európa demográfiai súlya a világban tovább csökken majd.

Európa az a földrész és az a civilizáció, amely a legsúlyosabb népesedésproblémával küzd, és a leginkább elöregedő kontinens – jelentette ki, majd feltette a kérdést, hogy mindezek fényében akkor miért ennyire alulreprezentált a téma. A miniszterelnök szerint kulcskérdés, hogy kik lakják majd be Európát, ehelyett „más, életidegen dolgokra és vitákra sokkal több idő, figyelem, energia és pénz jut; példaként a gender-vitat és a homoszexuálisok házasságát említette meg. Ezek kedves és fontos dolgok, de mégiscsak másodlagosak; nem mozdítják ki Európát abból a gazdasági és társadalmi kátyúból, amelyikbe belerohadt – fogalmazott.

Fotó: fidesz.hu

Felidézte, hogy négy évvel ezelőtt a demográfiáért és családpolitikai kérdésekért felelős miniszterek informális ülésén már felhívta a figyelmet arra, gyakran éri a családpolitikát fókuszba helyező kormányokat az a vád, hogy kirekesztőek.

„A CSALÁDOK TÁMOGATÁSA ÉS A SZABADSÁG ELISMERÉSE NEM ÁLL ELLENTÉTBEN EGYMÁSSAL.”

A mostani magyar kormány sok energiát mozgósít annak érdekében, hogy világossá tegye: a családok támogatása és a szabadság elismerése nem áll ellentétben egymással; szembeállításuk csak egy ravasz trükk, amit le kell leplezni annak érdekében, hogy őszintén és jó lelkiismerettel kiállhassunk a család és a saját értékeink mellett – hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy hazánkban a többség értéknek tekinti a gyermeket. Mi, magyarok úgy tudjuk, hogy a gyermekek megsokszorozzák a szülők erejét, megsokszorozzák a család erejét, a gyermekek nemzedéke pedig megsokszorozza egy nemzet, egy egész ország és végül az egész civilizációnk erejét – jelentette ki a miniszterelnök.

Mint mondta, a gyermek egy pozitív ösztönző erő a társadalom életében. Mindannyian tudjuk, ha nincs elegendő gyermek, akkor előkerül a bevándorlás kérdése – szögezte le. A kormányfő kifejtette, a társadalmak békés működése szempontjából fontos, hogy a közösségeink képesek legyenek újratermelni saját magukat, és külső erő bevonása nélkül is életképesek maradjanak. A családok helyett Európa nem építheti a jövőjét a bevándorlásra – húzta alá, megjegyezve, aki mástól várja a segítséget, előbb-utóbb megfizeti ennek az árát, még akkor is, ha Brüsszelben vannak, akik azt mondják, a bevándorlókra áldásként kell tekinteni, mert velük megoldódnak a gazdasági és demográfiai problémák.

„AZT AKARJUK, HOGY AZ EURÓPAI POLITIKA CENTRUMÁBAN ÚJRA A CSALÁDOK LEGYENEK.”

Rámutatott, ez a gondolat felborítja a kontinens egyensúlyát. Ez a kultúra másképp áll a munkához, mást gondol az emberi kapcsolatokról és a családról. Mi, akik itt összegyűltünk, családokra és nem a bevándorlásra épülő Európát akarunk; azt akarjuk, hogy az EU szabaduljon meg az őt gúzsba kötő gondolkodásmódtól, és térjen vissza azokhoz az értékekhez, ahhoz a politikához, amely korábban oly kiemelkedően sikeressé tette – emelte ki. Hozzáfűzte: „azt akarjuk, hogy az európai politika centrumában újra a családok legyenek”.

A kormányfő leszögezte, civilizációnk és kultúránk fennmaradása a tét. Azt kívánom önöknek, legyünk sikeresek abban a munkában, amellyel be tudjuk bizonyítani mindenki számára, hogy a család és a gyermekvállalás áldás a családnak, a nemzetnek és az egész európai civilizációnak – fogalmazott.

Beszéde zárásaként Orbán Viktor reményét fejezte, ki, hogy a jövőben minél több európai vezető meri majd vállalni a családbarát európai politika szükségességét.

A rendezvény kezdetén bemutatták az édesapáknak és leendő édesapáknak szánt, valamint a testvéri összetartozás fontosságáról szóló kisfilmeket.