Zalaegerszeg lényege nem tűnik el!

 

Zalaegerszeg lényege nem tűnik el!

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a városi kalauz szerepét vállalta magára, de beszélt még a helyi zsidó közösség elismeréséről is. Szóba került még a jövő is, miként próbálja meg segíteni a városban tanuló fiatalokat Zalaegerszeg, ahogy a közlekedés igen sanyarú helyzete is. 

 

Egy jó polgármesternek néha olyanak kell lennie, mint egy idegenvezetőnek. Kérem, mondja el, mi az, amit ma érdemes megnézni a városban?

Én születésem óta élek Zalaegerszegen, így ebben tudok segíteni. Annyit mondanék el magamról, hogy a helyi közéletben 2001 óta veszek részt. Nekem szerencsém van, abból a szempontból is, hogy már a szüleim is zalaegerszegiek, édesapám alapította a helyi városi televíziót, édesanyám az egyik helyi nagyüzemben dolgozott. Büszke vagyok arra, hogy ízig-vérig zalaegerszegi vagyok. Amennyiben a városról kell beszélnem, akkor azt hiszem, ha Zalaegerszegre gondol bárki, akkor – reményeim szerint – mindenkinek egy békés, nyugodt vendégszerető város jut az eszébe. Ebben a városban már az elmúlt évszázadokban is az volt a jellemző, hogy az élet egy viszonylag nyugodt mederben folyt. A történelmet illetően, a város első említése 1247-ben volt. Idén ünnepeltük azt, hogy 130 éve lett Zalaegerszeg rendezett tanácsú város.

Ez hosszú történelmi múlt, de van-e jövő?

Fontos, hogy legyen, erről is szól az egyik szlogenünk, hogy Azt szeretnénk, ha Zalaegerszeg nem csak a múlt, a jelen, hanem a jövő városa is legyen. A jövőről szólva, mi azokat a fiatalokat, családokat várjuk ide látogatóba, akik egyfelől szívesen megismerkednének az ország legerdősültebb területével, a természet közelségével, a környeztet értékeivel, másrészt pedig a termálfürdővel, az Aqua Cityvel, a Falumúzeummal, az Alsóerdővel, az extrém sportparkkal olyan fiatalokat szeretnénk megszólítani, akik jól érzik magukat itt.

Ha ma világra jön egy kisgyerek Zalaegerszegen, akkor mit mondana Ön, miért kellene neki itt maradnia, milyen jövőt tud neki ígérni?

Az elmúlt időszak munkája alapján egy nagyon biztató jövőt tudunk neki ígérni. Olyan eredményeket lehet mondani, hogy a munkanélküliségi ráta Zalaegerszegen 3.2%, a következő év végéig pedig 2500 új munkahely jön majd létre a városban. Bízom abban, hogy ez is arra sarkall minket, hogy az ezekből befolyó iparűzési adókból, az innen származó jövedelmekből olyan pluszszolgáltatásokat tudunk majd adni, mint a Nemzedékek Kézfogása program, a városi nyugdíj, a babacsomag, amit minden zalaegerszegi újszülött megkap. Lehet még beszélni azokról a fejlesztésekről, amiket elhatároztunk, legyen szó a hitéletről, az új múzeum felújításáról, a kulturális központ megépítéséről, a városi strand újranyitásáról. A legfrissebb tervünk is idesorolható, a sportcsarnok és az uszoda felújításáról, megépítéséről. Ezek mind-mind kellenek ahhoz, hogy az ember egy olyan modern városban éljen, ami nem csak lokálpatrióta, hanem a hozzánk érkezőket is szívesen tartja és szívesen látja.

Lehet arról is hallani, hogy több területen is szakemberhiány van, Zalaegerszeg hogyan tud ezen segíteni?

Vannak azonnali megoldások, hogy mi ebben kevésbé szenvedjünk hiányt, ilyenek például a munkásszállás azonnali megnyitása, ez úgy segíthet, ha más megyékből érkeznek dolgozók hozzánk és el kell helyezni őket. Hosszabb távon is tervezünk, egy lakásépítési programba kezdünk, de van egy teljesen egyedi, országosan is követésre méltó példánk is, ez pedig az új szakképzési és felsőoktatási ösztöndíj. Itt minden olyan fiatal, aki zalaegerszegi középiskolában egy hiányszakmában tanul tovább, automatikusan 30 ezer forint ösztöndíjat kap a várostól, legyen ő zalaegerszegi, keszthelyi, miskolci, bárki. Aki idejön és egy hiányszakmában tanul tovább, annak automatikusan adjuk ezt a támogatást. Ez természetesen pluszkiadást jelent a városnak, de azt hiszem, ez mindenképpen megéri, ez egy befektetés a jövőbe, hiszen olyan szakemberekhez juthatunk, akikre a munkaerőpiac is számíthat.

Nemrégiben járt itt Latorcai Csaba helyettes államtitkár úr, a helyi zsidó hitközségnél. Zalaegerszegen a Holokauszt előtt 1500-an éltek zsidók, utána szinte alig maradtak. A város őrzi emléküket, de miként teszik ezt?

A városnak nagyon szoros és korrekt kapcsolata van a helyi zsidó hitközséggel, ahogy a Béke-Shalom Baráti Társasággal is. Az elmúlt években nagyon sok olyan közös kezdeményezésünk volt, mint kötetek kiadása, múzeumi kiállítás, a volt zsinagóga, mint emlék megőrzése, amelyek a megmaradt zsidó közösség tagjainak, a családtagjaiknak egy kicsit visszaadhatja azt, amit egykor elvettek tőlük. Ők ugyanúgy értékes polgárai voltak Zalaegerszegnek, a helyi zsidó közösség részt vállalt a város felépítésében, itt voltak akkor is, amikor 130 évvel ezelőtt Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá vált. Számosan vettek részt abban a munkában, aminek köszönhetően vannak értékeink, amiket nem csak megkaptunk, de tovább is kell adnunk. Így aztán azok a kezdeményezések, amelyek a hitközségtől vagy éppen a baráti társaságtól jönnek, az nem csak, hogy támogatásra méltó, hanem az önkormányzatnak kötelessége is ezeket felkarolni. Ha mi nem segítünk abban, hogy a múltat megőrizzük a jövő számára, akkor Zalaegerszegnek a lényege tűnik el! Ezt egy felelős városvezető nem engedheti meg!

Zalaegerszegen sok minden szép és jó, persze nem szabad elhallgatni a nem szép és nem jó dolgokat. Ilyen például a vasúti közlekedés, a városi pályaudvar állapota. ma mennyi idő alatt lehet eljutni a fővárosból Zalaegerszegre?

A vasúti közlekedés állapotai valóban nem csak, hogy nem XXI. századiak, de még nem is XX. századiak!  1865-ben ajánlották fel a városnak, hogy megépülhet a vasút, az akkori vezetés úgy gondolta, van elég rangjuk és előkelőségük, hogy erre nemet mondjanak. Így nem lett akkor vasútállomás, a vasútvonal is Zalaegerszegtől 9 km-re készült el.1890-ben már a következő vezetés jött rá arra, hogy építeni kellene a vasutat, akkor úgy építették meg a város déli részén, hogy csak egy úgynevezett deltavágánnyal lehet megközelíteni. Ezért is szokták viccesen azt mondani, a vonat Zalaegerszegre tolatva érkezik meg. Most van egy lehetőség a Modern Városok Program keretében, már tárgyaltunk Lázár János miniszter úrral is. Reményeink szerint a közeljövőben úgy orvosoljuk ezt a problémát, hogy vasútállomás a nemzetközi korridor mellé kerül. Visszatérve még az elődeimre, a későbbi polgármesterek és tanácselnökök is okosan gondolkodtak, hiszen miután a vasút állomás idekerült, annak érdekében, hogy a közlekedési eszközváltásnak még az esélye se legyen meg, a buszállomás egészen máshol épült meg. Így a közösségi közlekedési csomópont kialakításakor még a buszállomást is új helyre kell tenni. Remélem azért, hogy végre 130 év elteltével, a vasútállomás és a buszállomás egymás mellett lesz elhelyezve. Ami a Budapest-Zalaegerszeg vonatot illeti, nem mernék időpontot mondani, hogy mikor lehet gyorsan eljutni ide, az autósoknak van jó hí, már szerepel a kormányhatározatban egy az M7-esre történő kikötés, így ha minden igaz, 2018-2019-ben, már végig lehet jönni Zalaegerszegre egy kétszer kétsávos úton, így mindenkit szeretettel várunk.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter