Tudomány és államépítés címmel

Magyar-izraeli tudományos fórum kezdődött az NKE-n

 

Tudomány és államépítés címmel kétnapos magyar-izraeli tudományos fórum kezdődött kedden Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), az eseményen közös nyilatkozatot írnak alá a kétoldalú felsőoktatási és tudományos együttműködés fejlesztéséről.


nke_konferencia.jpg
Fotó: Marjai János / MTI
Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete megnyitó beszédében kiemelte: két ország kapcsolatait az emberek közötti kapcsolatok határozzák meg, ezért fontos a tudományos együttműködés is. A politikát rá kell hagyni a politikusokra, inkább a társadalmak közötti kapcsolatokra, együttműködésre kell összpontosítani, mert így lehet hatékonyan küzdeni az előítéletek, az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen – mutatott rá.

A diplomata úgy látja, a magyar-izraeli tudományos együttműködéssel mindkét ország jól jár, mert ha a két ország tudományos világa találkozik, az a tehetséges emberek közötti kapcsolatokat erősíti, és ez nagyszerű lehetőségeket jelent mindkét államnak. Mint mondta, a fórum célja a tapasztalatcsere és a közös érdekek feltérképezése a tudományban, miként az is, hogy közelebb hozza egymáshoz a magyar és az izraeli társadalmat.

Ilan Mor arra biztatta a fórumon részt vevő magyar és izraeli kutatókat, hogy tárják fel az együttműködési lehetőségeket.

Patyi András, az NKE rektora is az izraeli intézményekkel, kutatókkal való kooperáció jelentőségét hangsúlyozta, és úgy vélte, hasznos lesz a további együttműködés szempontjából, ha a két ország felsőoktatási intézményei erősítik a kapcsolataikat.

Közölte: az NKE célja, hogy jó együttműködést alakítson ki más egyetemekkel és kiváló nemzetközi kapcsolatrendszert építsen ki. Izraeli egyetemekkel is együttműködnek, világszínvonalú intézmények vannak az országban – tette hozzá.

A megnyitó után neves magyar és izraeli kutatók plenáris ülésen vitatják meg a két ország közötti tudományos együttműködési lehetőségeket.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében megvalósuló kétnapos esemény célja, hogy közös platformot biztosítson a két ország kutatóinak és felsőoktatási intézményvezetőinek a tapasztalatcserére, a közös kutatási területek és együttműködési lehetőségek feltérképezésére Izrael és Magyarország intézményei között.

A fórumon a világ legjobb egyetemei között számon tartott izraeli intézmények vezetői, magyar egyetemek rektori vezetése, magyar kutatóintézetek és közintézmények vezetői vitatják meg a tudományos kapcsolatok további lehetőségeit, kiemelten három területen: a biztonság, a versenyképesség és innováció, valamint a fenntarthatóság kutatásának és oktatásának témájában.

A résztvevők Ludovika-memorandum címmel közös nyilatkozatot írnak alá, amelyben szorgalmazzák a két ország felsőoktatása és tudományos kutatóhelyei közötti együttműködés továbbfejlesztését.