Dr. Vejkey Imre: Napirendelőtti felszólalás

A bürokrácia csökkentés jegyében

Dr. Vejkey Imre

Napirendelőtti felszólalás   

2015. október 19.

Tisztelt Elnök Úr, Köszönöm a szót!

Tisztelt Ház, Tisztelt Képviselőtársaim!

Mindenekelőtt engedjék meg, hogy a bürokrácia csökkentés jegyében a modern magyar közigazgatás megteremtésének egyik atyjáról,

a 140 éve, 1875. október 20-án az uralkodó által kormányfővé kinevezett Tisza Kálmán politikustársunkról, Magyarország miniszterelnökéről megemlékezzem, aki 1830. december 16-án született a Bihar vármegyei Geszten, egy vagyonos nemesi család ifjú sarjaként.

Tisza Kálmánt 1861-ben országgyűlési képviselővé választották, majd a T. Ház alelnöke lett.

Tisza ellenezte a Deák féle kiegyezést, vagyis a közös minisztériumok és a delegációk létrehozását, ezért a Deák körül csoportosuló felirati párttal szemben a határozati párthoz csatlakozott, amelynek elnöke is lett!

Tisza az önálló magyar hadsereg, kereskedelmi és pénzügyi rendszer, az önálló magyar jegybank megteremtését tűzte ki célul úgy, hogy egyidejűleg Magyarország „diplomáciai elismerését” követelte.

Tisza 1876-ban a modern közigazgatás kiépítése érdekében, minden korábbi közigazgatási egységet (szék, kerület, mezőváros, szabad királyi város stb.) felszámolt, és egységesen 65 vármegyébe szervezett.

Tisza 1882-ben felállította az államrendőrséget, majd bevezette a Trefort Ágoston kultuszminiszter nevével fémjelzett iskolatörvényeket.

Mindezekből egyértelműen megállapítható, hogy Tisza Kálmán, Hazánk régóta megoldatlan bajai megoldására, a régi rendszert alkalmatlannak ítélte, ezért, mai szóhasználattal élve „unortodox” megoldásokat keresett, és talált!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Közel másfél évszázad után felmerül egy eldöntendő kérdés, nevezetesen az, hogy a II. Orbán Kormány, vajon nem hasonlóképp cselekedett-e  akkor, amikor 2010. áprilisában, a magyar választók megdöntötték a régi rendszert, és felhatalmazták a FIDESZ-KDNP-ét arra, hogy egy új társadalmi szerződést hozzon létre és töltse ki tatalommal!

A válasz: egyértelmű igen!

Azonban az igen megvalósítása nem volt könnyű és jelenleg sem könnyű!

Az ország pedig azt várja tőlünk, hogy ezt munkát továbbfolytassuk, az államigazgatás területén is, s valósítsuk meg a szolgáltató közigazgatást!

A munka megkezdődött akkor, amikor megindítottuk a közigazgatás teljes újjászervezését, továbbá a hatékony, gyors és egyszerű ügyintézés biztosítása érdekében a polgárok lakóhelyéhez közeli kormányablakokat hoztunk létre, melyekben jelenleg már közel 450 ügytípus egy ablakban intézhető, s a célunk az, hogy az egy ablaknál intézhető ügyek száma 1000 fölé emelkedjen.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az Államreform II. keretében, a Bürokráciacsökkentés Programja megvalósulása érdekében, a Kormány törvénycsomagot nyújtott be az Országgyűlés elé, mely 110 törvény módosításával segíti, az állampolgárok és vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentését.

A Kormány a jövő évi költségvetésből 10 Mrd Ft-ot különített el erre a célra.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mindezekkel arra kívántam rávilágítani, hogy sok kihívás előtt állunk, de a magyar polgárok érdekében igyekszünk legjobb tudásunk szerint helytállni, ugyanis egyet biztosan tudunk, amit Tisza Kálmán is tudott, a dolgokat megéri jól végezni, különösen, ha az ember azokat Istenért és a Hazájáért teszi!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Budapest, 2015. október 19.

Dr. Vejkey Imre

KDNP Frakcióvezető-helyettes