Kósa Lajos az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülése után

EGYÉRTELMŰEN NŐTT A TERRORFENYEGETETTSÉG

A bizottsági ülésen a szakmai szervezetek világossá tették, hogy Magyarország terrorfenyegetettsége és a bevándorlás biztonsági kockázata nőtt – jelentette ki az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülése után Kósa Lajos.

A bizottság vezetője a legutóbbi adatokat ismertetve elmondta, Magyarországra 373.000 illegális migráns érkezett hétfőig, ebből a szerb határszakaszon 203.000, a horvát oldalról 168.000 ember. A magyar rendőrség illegális határátlépés, műszaki határzár megsértése bűncselekményében 700 ember ellen járt el a szerb határszakaszon felállított határzár megépülése óta, ami a műszaki határzár hatékonyságát mutatja – fűzte hozzá.

„A JELENLEGI NEMZETKÖZI ESZKÖZRENDSZER NEM ELÉGSÉGES A PROBLÉMA KEZELÉSÉRE, ÉS A HELYZETET BOMBÁZÁSOKKAL ORVOSOLNI NEM LEHET.”

Hozzátette, a horvát határzár hibrid, és ezért folyamatos. A horvát hatóságok nyilatkozata szerint az országuk felől érkező bevándorló áradatot nyilvántartásba vették – jelentette ki. A horvát hatóságok azt mondják, hogy ezeknek az embereknek a magyar oldalon már nem szükséges nyilvántartásba vételük – ismertette Kósa Lajos.

A korábban megjelent, TEK szakértőktől kiszivárgott tanulmány kapcsán leszögezte, a dokumentum a tavalyi évre vonatkozik, amikor a migránsok összetétele – zömük a balkáni térségből és Albániából érkezett , még más volt.

Emellett tavaly 42.000 fő érkezett, míg idén – a horvát szakaszon a határzár aktivizálása nélkül – akár 600.000 főre is nőhet a Magyarországon áthaladó áradat – hívta fel a figyelmet Kósa Lajos az idei változásokra.

Fotó: fidesz.hu

Ismertette, a bizottságban a migránsáradat utánpótlásának kérdése is felmerült. A pontos számok a nemzetközi összesítő adatok alapján 27 milliónál többre tehetők, ennyien számítanak az adott térségekben már most belső migránsnak – mutatott rá. Világosan kirajzolódott, hogy a jelenlegi nemzetközi eszközrendszer nem elégséges a probléma kezelésére, és a helyzetet bombázásokkal orvosolni nem lehet – szögezte le.