Büchler András könyvajánlója most 4 kötetről szól.

Mindent azonnal, Lélekmadár, Emberi kaland és Közlekedik a székesfőváros

Büchler András könyvajánlója most 4 kötetről szól.

34a8827

Ismét egy aktuális könyvajánlót szeretnék kérni Öntől.

Szomorú aktualitása van, de egy olyan könyvre szeretném elsőként felhívni a figyelmet, ami a párizsi merényletekre is ad egyfajta választ. Nemrégiben jelent m,eg Morgan Sportés tollából a Mindent azonnal-Egy gyilkosság igaz története című könyv, a Park Kiadónál. 2006-ban játszódik Párizsban, amikor kisstílű külvárosi bűnözők elrabolnak, majd meggyilkolnak egy párizsi zsidó srácot, Ilan Halimit. A könyv, talán egyértelmű, egy igaz történeten alapul, afrikai, muzulmán bevándorlók rabolják el a fiút, váltságdíjat követelnek érte, gondolván, hogy a zsidó közösség bármennyi pénzt megad majd érte. A tettesek, diákok, munkanélküliek, drogdílerek 3 hétig tartják fogva őt embertelen körülmények között, majd minden váltságdíj hiányában megkínozzák és brutálisan végeznek vele. A könyv eredetileg 2011 őszén jelent meg, számos díjat kapott, akkor senki ne gondolta volna, hogy nagyon hasonló események ismét megtörténhetnek. A könyv nagyon érdekesen dolgozza fel, mint egy tényregény, azt a hatalmas anyagot, ami a különböző etnikai háborúk, a drog, a gyújtogatás, az esélyegyenlőtlenség, a leszakadás és minden olyan téma, ami most a párizsi terrortámadás kapcsán is felmerült.

Michal Snunit

Van valami vidámabb könyv is?

Már említettem, hogy megjelenés előtt áll, de azóta meg is jelent az izraeli Michal Snunit könyve a Lélekmadár, a Kolibri Kiadónál. Ez egy nagyon szép mese, érdekessége, hogy Magyarországon ritkán jelenik meg egy kortárs izraeli szerző könyve, meséje. A kötet már 45 nyelven jelent meg, nálunk egy különleges konstrukcióban készült, hiszen a Lauder iskola diákjai fordították, az iskola a fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából állt a megjelentetés mögé. A könyvet Lackfi János szerkesztette, így került nyomdába. Az ismert magyar költő segítette a diákokat abban, hogyan is kell műfordítani, mi is az a műfordítás, így együtt hozták létre a végleges szöveget, ami már magyarul is olvasható.

A könyv Hanukára jelent meg, lehet már tudni, mennyire volt népszerű?

Azt lehet tudni, egy könyv akkor lehet sikeres, ha a szerzőnek, a fordítónak fontos az ügy, ebben az esetben nagyon sokat számít, hogy 7-8 lauderes diák mögé állt, nagy szorgalommal terítik a városban, így egyrészt a könyvesboltokban, de a diákokon keresztül is elérhető a kötet.

Miről szól a mese?

Arról, hogy minden emberben lakik egy lélekmadár, néha képesek vagyunk irányítani a madár érzéseit, néha pedig hiába minden próbálkozásunk. A lelkünk parányi fiókjait ez a különleges teremtmény nyitja és csukja, ha figyelünk, saját lélekmadarunkra, hallhatjuk az üzenetét, megérthetjük saját viselkedésünket. Ha tisztán látjuk, hogy mit miért tesz, akkor boldogabb és talán teljesebb életet élhetünk.

Akkor ez a könyv nem csak a gyerekeknek szól? 

Az biztos, hogy a felnőtteknek is izgalmas olvasmány, de a gyerekeknek is nagyon sokat segít, hogy megértsék, mikor mire reagáljanak, mit kezdjenek az érzéseikkel, ezeket melyik fiókból tudják elővenni, vagy visszatolni.

Még valami?

Nemrégiben hunyt el Hankiss Elemér, a neves szociológus, polihisztor. A helikon Kiadónál jelent meg az Emberi kaland című könyve, ez nem egy zsidó tematikájú könyv, de Hitlertől Freudig, de olyan karaktereket bont ki, amelyek így vagy úgy, de a zsidó történelemben szerepet játszottak. Azt gondolom, hogy mindenki számára hasznos olvasmány, ez az egyik legnépszerűbb regénye Hankiss Elemérnek, ezzel a kötettel méltó módon lehet rá emlékezni. Azért is fontos, mert ez nagyon olvasmányos kötet, ami a kultúrtörténetet egy egészen emberi köntösben mutatja be. Végül Legát Tibor és Zsigmond Gábor kötetét is ajánlom, a Közlekedik a székesfőváros címmel jelent meg a Librinél. Ez egyszerre album és könyv is, ami bemutatja például, hogy a II. világháború alatt, a Holokauszt alatt miként alakult a főváros közlekedése, mi történt a gettón átmenő villamossal, a főváros zsidó negyedeiben kik, mikor és mivel utazhattak Budapesten. Rengeteg fotóval és sok izgalmas történettel meséli el a főváros közlekedését az I. világháborútól a negyvenes évek végéig.

Köszönöm a beszélgetést.

mr1 kossuth rádio.Breuer Péter

Breuer Péter

(Az interjú a 2015. január 16-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.)