Németh Zsolt: Ha mi, visegrádi országok képesek vagyunk a határainkat közösen megvédeni

Ha mi, visegrádi országok képesek vagyunk a határainkat közösen megvédeni, akkor Európának is képesnek kell lennie arra, hogy a görög-török határt megvédje – hangsúlyozta Németh Zsolt.

A bevándorlási válság egy globális válság, amely átéri a nemzetközi hatalmak egymáshoz való viszonyulását csakúgy, ahogy térségünk politikáját is formálja – mondta a fideszes politikus szombati sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy ez esélyt teremt egy közép-európai egység és egyetértés kialakítására.

„A KVÓTARENDSZER KAPCSÁN AZ ÁLLAMFŐK VISSZAIGAZOLTÁK HAZÁNK AZON ÁLLÁSPONTJÁT, HOGY KÜLSŐ HATÁRŐRIZET NÉLKÜL CSAK OLAJ A TŰZRE, ÉS TOVÁBB FOKOZZA A MIGRÁNSÁRADATOT EURÓPA FELÉ.”

Németh Zsolt kiemelte Kolinda Grabar-Kitarovic és a lengyel köztársasági elnök szerepét a V4-es államfők és a horvát elnök kétnapos balatonfüredi csúcstalálkozóján, rámutatva: Horvátországban és Lengyelországban novemberben illetve októberben országos választások lesznek.

A csúcstalálkozón kialakult egyetértés önmagán túlmutat, hiszen egy szélesedő közép-európai együttműködés körvonalait láthatjuk – közölte. A külügyi bizottság fideszes elnöke emlékeztetve, hogy a találkozón az államfők közös határvédelemben állapodtak meg, megjegyezte: ez a művelet a schengeni határok védelmére irányul, és „nem egy konkrét viszonylatra”.

Elmondta: már a jövő héten sor kerülhet a közös határőrizetre, ennek keretében a visegrádi országok katonákat és műszaki eszközöket küldenek a déli határok védelmére. „A visegrádi együttműködés, amit év elején többen temettek, kiheverte a megpróbáltatást, és a migrációs válság komoly lendületet ad az együttműködésnek” – vélekedett, hozzátéve: európai tényezővé válhatnak a V4-ek.

Fotó: fidesz.hu

Ha mi, visegrádi országok képesek vagyunk a határainkat közösen megvédeni, akkor Európának is képesnek kell lennie arra, hogy a görög-török határt megvédje – húzta alá a kormánypárti szakpolitikus. Ez a migrációs válság megoldásának egyik kulcska – szögezte le.

Németh Zsolt kitért rá, hogy a csúcstalálkozón az államfők szinte mindenben egyetértettek, így abban is, hogy szét kell választani a menekülteket és a gazdasági migránsokat, hogy nagyobb támogatást kell biztosítani a törökországi és térségi menekülttáboroknak, hogy közösen kell fellépni az embercsempészet ellen, illetve abban, hogy a jelenlegi krízis nem szoríthatja háttérbe az ukrajnai eseményeket sem.

A kvótarendszer kapcsán úgy fogalmazott: az államfők visszaigazolták hazánk azon álláspontját, hogy külső határőrizet nélkül csak olaj a tűzre, és tovább fokozza a migránsáradatot Európa felé. Egyúttal rámutatott arra is, hogy a kvótarendszer a jelenlegi schengeni szabályok alapján kivitelezhetetlen, hiszen nem oldható meg az, hogy az elosztás után a kijelölt országban maradjanak a migránsok.

Az európai kvótarendszerrel szemben Németh Zsolt szerint elfogadhatóbb megoldás a világkvóta, hiszen az önkéntes alapú, jobban figyelembe veszi az emberiességi szempontokat, ugyanakkor az igazságossági elvárásoknak is eleget tesz.