Kósa Lajos napirend előtti felszólalásában

A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, hogy minden létező eszközt megvizsgálva, lépjen fel a kötelező kvóta bevezetése ellen – jelentette be Kósa Lajos.

Kósa Lajos napirend előtti felszólalásában felidézte, két héttel ezelőtt az Európai Unió Tanácsa döntött arról, hogy a migránsokkal kapcsolatban kötelező kvótát kell bevezetni két év alatt; a vonatkozó számok 40 ezertől 160 ezerig terjednek. A Fidesz frakcióvezetője ezt a döntést teljesen abszurdnak tartja, mert az idén csak Magyarországra 300 ezernél több illegális bevándorló érkezett, több mint 176 ezer menekültstátusz iránti kérelmet adtak be, és még nincs is itt az év vége.

„MINDEN ÁLLAMNAK SAJÁT MAGÁNAK KELL MEGHATÁROZNI, KIK AZ ÁLLAMPOLGÁRAI, MILYEN FELTÉTELLEL ENGED BE A TERÜLETÉRE BÁRKIT, ÉS KIK AZOK AZ EMBEREK, AKIKET BEFOGAD.”

A képviselő leszögezte, a kvótarendszer álmegoldás. Bejelentette, a Fidesz-frakció mai ülésén úgy döntött, felkéri a kormányt arra, hogy minden létező eszközt megvizsgálva lépjen fel a kötelező kvóta bevezetése ellen. Kósa Lajos hangsúlyozta, a kötelező kvóta sem alaki, sem tartalmi szempontból nem felel meg a nemzetközi követelményeknek.

A frakcióvezető aláhúzta, a kötelező kvóta bevezetése azt jelenti, hogy az Európai Unió Tanácsa elvont Magyarországtól egy olyan, az önrendelkezését érintő jogot, melyhez nem volt joga.

Minden államnak saját magának kell meghatározni, kik az állampolgárai, milyen feltétellel enged be a területére bárkit, és kik azok az emberek, akiket befogad – fűzte hozzá. Kósa Lajos leszögezte: ezt a jogot semmilyen államtól nem lehet elvonni.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi jog alapján egy ország saját hatóságai döntik el, hogy az állam kinek ad menekültstátuszt. Elfogadhatatlan az az elképzelés, hogy valamilyen központ Brüsszelben vagy bárhol máshol a világban kötelezően hoz olyan döntést arra vonatkozóan, hogy az adott országnak – anélkül, hogy beleszólása lenne – be kell engednie és tartósan le kell telepíteni különböző csoportokat – szögezte le. Kósa Lajos hangsúlyozta, ez a szuverenitást olyan mértékben sérti, amire a magyar törvényhozás senkit sem hatalmazott fel. Ezért kérjük a magyar kormányt arra, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a kvótára vonatkozó döntést felül lehessen vizsgálni – fogalmazott. Mindenkinek, aki esküt tett a magyar alaptörvényre, és van fogalma Magyarország önrendelkezéséről, annak támogatnia kell ezt a törekvést – fűzte hozzá a frakcióvezető.

Fotó: fidesz.hu

Kósa Lajos arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Parlament liberális frakciója kezdeményezni akarja az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárást, azaz Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését. A Fidesz frakcióvezetője ezt egy politikai bosszúnak tartja Magyarország bevándorlással kapcsolatos álláspontjáért.