Megújult a Klauzál téri vásárcsarnok -Zsidó Értéktár

Megújult a Klauzál téri vásárcsarnok 

Egy régi színfoltja újult meg Erzsébetvárosnak, gyönyörű környezetben várja a kerületben élőket, a kíváncsiskodókat a Klauzál téri Vásárcsarnok. A megnyitón beszélgettünk Vattamány Zsolttal, Erzsébetváros első emberével. Szóba került a Klauzál tér teljes megújulása, de a csarnokon belüli kóser termékek árusításának lehetősége is.

 

Milyen eseményre kerül ma sor itt, a Klauzál téren?

Évekkel ezelőtt határoztuk el a Klauzál téri csarnok felújítását. Döntenünk kellett, részleges, vagy teljes körű felújításba kezdünk, már az első változat is százmilliókba került volna, a teljes megújításhoz, ami ebből következően partnerekre volt szükség. Sikerült megtalálni a megfelelő partnereket, velük együttműködve adhattuk át – ígéreteinkhez híven – 2015 őszére ezt a csodálatos csarnokot. A Vásárcsarnok közel 120 esztendős épület, nagyon bízunk abban, hogy most ezzel a lépésünkkel adtunk egy erős lökést az elkövetkezendő 120 évnek.

Most hány ilyen jellegű épület van Erzsébetvárosnak?

Kettő működik már teljesen, igaz az is, hogy az elmúlt egy év kivételével azért a Klauzál tér is működött, de végig kellett vinni a munkálatokat, mivel már igen komoly problémák voltak a szerkezettel, nem szabad elfeledni, hogy ez egy műemlék épület, így nagyon komoly munkálatokat kellett elvégezni, ám erre tényleg nagy szükség volt, mert életveszélyes volt, ezért is kellett bezárni egy időre. Nem volt más lehetőségünk, beletettünk rengeteg energiát, összeszedtünk mindent, amit csak lehetett, így felújítottuk a Vásárcsarnokot. A csarnok megújítása Erzsébetváros fejlesztéspolitikája elmúlt öt évének egyik legfontosabb pontja lett.

A kerületnek azon a részén van a csarnok, amelyik közel esik a világörökségi részhez, az egykori zsidónegyedhez, mely mindig sok látogatót vonz. A Klauzál téri Vásárcsarnok növelheti az idelátogatók számát?

Mindenképpen. Azt láttuk, ahol az önkormányzat infrastrukturális beruházásokat hajt végre, ott fejlődik a vendéglátóipar, így növekszik a vendégek száma is. A most megújult csarnok mellett megújul rövidesen a Klauzál tér is, persze ez még rengeteg egyeztetést kíván, például a helyi lakosokkal, a civil szervezetekkel, építészekkel, mert közösen kell megterveznünk hogyan is nézzen ki a tér. Ez áll természetesen a tér környékére, a mellette lévő utcákra is, ahogy a szomszédban levő, s reményeink szeriont a jövő évtől működő Zsidó Értéktárra, ami a Csányi utca 5. alatt nyílik meg. Ha sikerül minden tervünket megvalósítani, akkor a Klauzál tér és környéke újra fényt kap, s így egy valódi központjává válhat ismét Erzsébetvárosnak.

Kerül sor még idén ilyen nagyobb jellegű ünnepi átadásra?

Idén még nyilvánvalóan kisebb jellegű eseményekre sor kerül, ilyenek orvosi rendelők, óvodák felújításának befejezése, vagy kisebb útszakaszok rendbetétele, ezek azért szintén fontosak. Jövőre folytatjuk a nagyobb munkákat, így 2016-ban is komoly átadásokra kerül sor a kerületben.

Az egykori Klauzál téren rengeteg zsidó kereskedő működött régen, az emléküket meg kívánja őrizni valahogy Erzsébetváros?

Nem egyszerűen emléket kívánunk állítani, komoly igényként jelentkezett, engem is többen megkerestek már a csarnok megújítási munkálatai alatt is, egy kóser sarok létrehozása miatt. Akkor is azt feleltem, ha rajtunk múlik, akkor legyen ilyen, olyannyira, hogy pályáztattunk is. Amennyiben van rá jelentkező, aki ezt üzemelteti, akkor ebben a csarnokban nagy örömmel fogadjuk.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter