Ismét összecsapások Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén.

עימותים בהר הבית בין שוטרים למתפללים מוסלמים

מהמשטרה נמסר כי קבוצת פורעים התבצרה הבוקר במסגד אל אקצה, הקימה מחסומים למניעת סגירת דלת הכניסה האחרונה למסגד וברחבה המובילה אליו. 

jerusalem_al_aksa2008031

לאחר פעולות הידברות, כוח המשטרה בפיקודו של מפקד המחוז ניצב משה אדרי נכנס להר הבית סמוך לשעה 06:45. רעולי הפנים שיידו אבנים ובקבוקים נמלטו לתוך המסגד, והשליכו מתוכו זיקוקים, בקבוקי תבערה ובקבוקים עם חומר לא מזוהה. לאחר מכן נפתח המקום לביקורים בשעה היעודה ובמסלול מלא. 

 

Hétfő reggel ismét összecsapások voltak palesztin fiatalok és az izraeli biztonságiak között Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén.

    A ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint több tucat palesztin az éjszakát a Mecsetek terén, az al-Aksza mecsetben töltötte, és a bejáratnál barikádokat építettek, hogy megpróbálják megakadályozni a látogatásokat, illetve a mecset kapujának bezárását. 
    A sikertelen tárgyalások után rohamrendőrök tömegoszlató fegyvereket használva behatoltak a Mecsetek terére, ahol a maszkot viselő palesztinok a mecsetben felhalmozott kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg őket. 
    A több hete megszokott forgatókönyv szerint ekkor az al-Aksza mecsetbe szorították és ott elzárták a tüntetőket. A Háárec című újság honlapja által idézett palesztin források szerint tizenöten megsebesültek az összetűzésben. 
    A rendőrség közleménye szerint „a jeruzsálemi rendőrség reggel hosszas párbeszédet folytatott a szent helyeket felügyelő muzulmán tanács, a Wakf vezetésével arról, hogy felszámolják a barikádokat és kiadják a mecseteknél éjszakázókat, akik rendbontásra készültek, összecsapásra a rendőrökkel, a látogatások és az imák megakadályozására”.
    A rendőrség szerint a békés megoldás kudarca után kénytelenek voltak erővel behatolni a mecsetekhez, hogy a tüntetők a mecsetben felhalmozott kövekkel ne tehessenek kárt a látogatókban és a biztonsági alkalmazottakban.
    Az összecsapás után megnyitották a látogatók előtt a muzulmánok harmadik legszentebb helyét, amely azon a helyen épült, ahol kétezer évvel ezelőtt a zsidók jeruzsálemi szentélye állt.
    Izraelben hétfőn tartják a hét napig tartó sátoros ünnep, a szukót első napját, amely a három zarándokünnep egyike, amikor a vallásos zsidók a hagyományok szerint felkeresik Jeruzsálemet. 
    A biztonsági erők a vasárnap kiújult összecsapások miatt hétfőtől ismét korlátozták a muszlimok bejutását a Mecsetek terére, ezúttal a nők mellett csak az ötven évesnél idősebbek férfiak imádkozhatnak ezen a helyen. 
    Előzőleg a vasárnap véget ért muzulmán íd al-adha, vagyis áldozati ünnep idején zsidók nem látogathatták a Mecsetek terét, az egykori Templomhegyet, de vasárnap ennek ellenére kiújultak az összetűzések a rendőrséggel.

 

 

Ynet /MTI / Breuerpress