Szijjártó Péter:Egyetlen megoldás létezik: lezárni a határainkat

Egyetlen megoldás létezik: lezárni a határainkat, és segíteni azokat az országokat, ahonnan ezek az emberek elindulnak, valamint a szomszéd államaikat, ahol még eséllyel tartóztatható fel a migránsáradat – mondta Szijjártó Péter.

szijárto

A külgazdasági és külügyminiszter a PestiSrácok.hu-nak adott interjúban hangsúlyozta, nem túlzóak a 30-35 millió potenciális migránsról szóló nemzetközi elemzések, ez a népvándorlási hullám évekig problémát jelent majd Európa számára. Mint mondta, jelenleg „a diplomáciai finomkodásoknak nincs helye”. Szijjártó Péter leszögezte, ebben a helyzetben elsőként nem a következményeket kell kezelni, hanem magát az okot.

„A BEVÁNDORLÁSI KRÍZISSEL EGY IDŐBEN EGY DURVA MÉDIAKAMPÁNY IS ZAJLIK MAGYARORSZÁG ELLEN.”

Egyetlen megoldás létezik: lezárni a határainkat, és segíteni azokat az országokat, ahonnan ezek az emberek elindulnak, valamint a szomszéd államaikat, ahol még eséllyel tartóztatható fel a migránsáradat – húzta alá.

Szólt arról is, hogy egyes európai vezetők felelőtlen kijelentéseikkel „olajat öntöttek a tűzre”, rengeteg embert késztettek arra, hogy óriási veszélyeket vállalva, gyerekeikkel együtt útnak induljanak egy gazdaságilag jobb élet reményében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bevándorlási krízissel egy időben egy durva médiakampány is zajlik Magyarország ellen; szavai szerint ez „talán még durvább, összehangoltabb és hazugabb, mint a 2010-12-es támadás volt”.

Azt próbálják elhitetni rólunk, hogy nem tartjuk be a nemzetközi szabályokat, holott talán az egyetlenek vagyunk az érintett országok közül, akik következetesen betartják ezeket a megállapodásokat – jegyezte meg.

A miniszter szerint szeptember 15-e vízválasztó lesz, hiszen az az új jogi és fizikai környezet minden eddiginél nagyobb lehetőséget ad majd hazánk és Európa megvédéséhez.

Leszögezte, Magyarország egyedül nem tudja megoldani a problémát, szükség van közös, európai megoldásra. Ezért is mutattunk rá a hétvégén, hogy a görög határ megvédéséhez azonnali, akár néhány napon belül összeállított uniós erősítést kell küldeni – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter kitért kitért Werner Faymann holokausztvádjára is. Úgy fogalmazott, az osztrák kancellár szavai túlmennek a jó ízlés határán, igazságtalanok hazánkkal szemben, ráadásul méltatlanok is a XXI. század bármely uniós vezetőjéhez. Azzal kapcsolatban, hogy zsidó szervezetek is elutasították a politikus szavait, elmondta, a holokauszt emberek tíz- és százmillióinak jelent borzalmas fájdalmat. Megértem a tiltakozókat, hiszen politikai haszonszerzés céljából ilyet tenni valóban tisztességtelenség – tette hozzá.