2016 végére összesen 3,4 millió háztartásban szolgáltathat energiát a magyar állam

2016 végére összesen 3,4 millió háztartásban szolgáltathat energiát a magyar állam – jelentette ki Lázár János. A miniszter beszámolt arról is, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a paksi erőmű kapacitásfenntartásáról szóló szerződést a műszaki tartalmat illetően.

Lázár János a csütörtöki Kormányinfon bejelentette, az Európai Bizottság szeptember 7-én arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy jóváhagyta a paksi erőmű kapacitásfenntartásáról szóló szerződést a műszaki tartalmat illetően. Paks II. teljesíti az Euratom célkitűzéseit – fűzte hozzá.

„PAKS II. TELJESÍTI AZ EURATOM CÉLKITŰZÉSEIT.”

A Paks II. szerződései minden műszaki, energiapolitikai, valamint klímavédelemmel, környezetvédelmi és energiaellátással kapcsolatos szempontot kielégítenek – húzta alá.

A tárcavezető hangsúlyozta, egy újabb, fontos lépéssel kerültünk ahhoz közelebb, hogy hosszú távon biztosítottak legyenek Magyarországon az olcsó áram előállításának feltételei.

Fotó: fidesz.hu

Az olcsó energia kapcsán Lázár János kitért az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) és a GDF SUEZ által aláírt szerződésre is. Az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. adásvételi szerződést írt alá a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. megvásárlásáról.

A miniszter aláhúzta, a 100 százalékos állami tulajdonban álló ENKSZ a tervek szerint gáz, áram, távhő területén biztosít szolgáltatást, és elsőrendű feladata a rezsicsökkentés tartóssá tétele, az energiaellátás biztonságának az erősítése, valamint új, versenyképes technológiák bevezetése. Elmondta, a cég a Főgáz megvételével jött létre, az első félévben pedig 1,2 milliárd forint adózott nyereséget ért el.

„AZ ÁLLAMI KÖZMŰSZOLGÁLATÓ LEHET AZ EGYIK ZÁLOGA ANNAK, HOGY TARTÓS LEGYEN A REZSICSÖKKENTÉS.”

Felidézte azt is, hogy az ENKSZ áprilisban megállapodást kötött a Magyar Postával, így 300 ügyfélszolgálat jött létre a postahivatalokban. Elmondta, a cégnek jelen pillanatban 1,2 millió fogyasztója van, a GDF SUEZ–el kötött megállapodás pedig azt jelenti, 750 ezer új ügyfele lesz.

A tervek szerint az ENKSZ 2016 január 1-jétől átveszi az E.ON ügyfeleit, mely 600 ezer új fogyasztót jelent, 2016. október 1-jétől pedig a Tigáz ügyfeleit is, ez pedig 1,2 millió fogyasztót jelent. 2016 végére összesen 3,4 millió háztartásban szolgáltathat energiát a magyar állam – jelentette ki. Lázár János szerint ez lényegében azt jelenti, hogy az 1995-ös privatizációval megszűntetett állapot jön létre.

Visszaszereztük azt a vagyont és azt a jogot, amit 1995-ben az akkori szocialista kormány privatizált, rászabadítva az országra több 100 százalékos gáz-, áram- és távhőáremelést – hangsúlyozta.

Beszámolt arról, folyamatos lépéseket tesznek az Elmű és az ÉMÁSZ egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágának megszerzésére. Elmondta, a távhőrendszer kiépítése és az önkormányzati szektortól történő átvétele körülbelül 2-3 évet vesz igénybe. Aláhúzta, 2016-ban minden háztartásban az állam fog gázt szolgáltatni, 2017-ben megkezdődik az áramszolgáltatás, és 2017-2018-ban minél több helyen állami távhőszolgáltatást szeretnének.

Az állami tulajdonban levő, egész országban egyetemes szolgáltatást nyújtó közműszolgálató lehet az egyik záloga annak, hogy tartós legyen a rezsicsökkentés, és újabb előkészítésére is lehetőség nyíljon – fogalmazott a miniszter.