Tuzson Bence röszkei sajtótájékoztatóján.

A türelem szeptember 15-ig tart, ezután a kormány sokkal szigorúbb szabályokat vezet be az illegális migrációra vonatkozóan – jelentette be Tuzson Bence röszkei sajtótájékoztatóján.

A szóvivő elmondta, továbbra sem csökken a bevándorlási nyomás Magyarországon, ezért az Országgyűlés felgyorsított törvénykezési folyamatban két csomagot tárgyalt. Az egyik csomagot már megvitatták a képviselők, aminek értelmében szeptember 15-től sokkal szigorúbb szabályok lépnek életbe – számolt be.

Az elfogadott javaslatok értelmében már nem lesz annyira egyszerű átlépni a határt, a magyar határhoz csatlakozva alakítanak ki gyűjtőállomásokat, ahol a kérelmeket gyorsított eljárásban bírálják el, döntve arról, hogy ki ténylegesen menekült – foglalta össze.

„AZ ELFOGADOTT JAVASLATOK ÉRTELMÉBEN MÁR NEM LESZ ANNYIRA EGYSZERŰ ÁTLÉPNI A HATÁRT.”

Sajnálatos tényként utalt arra, hogy 41 baloldali képviselő – Gyurcsány Ferenctől, Mesterházy Attilán át Schiffer Andrásig – nem járult hozzá ahhoz, hogy sürgősséggel tárgyalják a kétharmados többséget igénylő jogszabályokat.

Mint mondta, ezeket akkor lehetett volna sürgősséggel tárgyalni, ha a parlament négyötödös többséggel megszavazza azt – tette hozzá.

Ezek a képviselők nem veszik észre, hogy milyen helyzetben van az ország, mennyire sürgős a határszakaszon való intézkedés – szögezte le.

Kijelentette, az elutasított intézkedések segítségével a honvédséget is lehozhatták volna az érintett határszakaszra, akik segítettek volna az ott dolgozó rendőröknek, valamint a rendőrség hatásköre is erősödött volna, és felgyorsított nyomozati cselekményeket végezhettek volna.

Aláhúzta, az unió szabályai sem segítenek a gyors intézkedések megtételében, ezért szükséges, hogy az Európai Unió is a „maga módján” segítséget nyújtson a határvédelemhez. Magyarország számára ez nem pénzkérdés, anélkül is meg tudjuk védeni a határokat – jelentette ki.

Tuzson Bence utalt azokra a kijelentésekre, amiknek hatására emberek tízezrei indultak el a határ felé. Ennek következményeként a beáramló emberek végigmennek egész Európán, és kérelmüket Európa különböző pontjain bírálják el – mondta. Ez sok pénzbe kerül Európa egészének – tette hozzá, kijelentve, sokkal hatékonyabb lenne a határok megerősítésére koncentrálni, hogy csak azok léphessenek be, akik tényleg menekültek.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az érkezők nagy része gazdasági bevándorló. Ha valaki biztonságos országból lép be Magyarország területére, és innen Ausztriába megy, nem azért megy oda, mert üldözik, hanem egy jobb élet reményében – jelezte.

Kijelentette, nem támogatják a kvótarendszer ilyen formában való bevezetését, mert először a határ őrizetéről kell beszélni. Ha csak a tüneteket kezeljük, és nem az okokat szüntetjük meg, az üzenet – fogalmazott. Az üzenet pedig nem más, mint hogy érdemes Európába jönni, mert terített asztal várja őket, és ellátják az összes embert, aki megérkezik gazdasági bevándorlóként az unió területére – összegzett.