Giorgio Perlasca emlékkoncert

Giorgio Perlasca emlékkoncert

 

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) magyarországi elnöksége, az Olasz Köztársaság Nagykövetsége és Izrael Állam Nagykövetsége a Budafoki Dohnányi Zenekar különleges koncertjével tiszteleg a magyar zsidókat mentő z olasz GIORGIO PERLASCA emléke előtt. 

 

A koncert az Olasz Kultúrintézetben kerül megrendezésre szeptember 7-én. Az est díszvendége Franco Perlasca, a megmentő fia.

 

A koncert programjában szerepel Moshe Zorman: Giorgio Perlasca Legszebb Órája „His Finest Hour” című darabjának magyarországi premierje.

A darab világpremierje a Raanana Szimfonikus Zenekar előadásában Moshe Zorman zeneszerző részvételével 2014. december 10-én volt Izraelben.

 

Giorgio Perlasca olasz fasiszta volt, aki önkéntesként harcolt Franco olda­lán a spanyol polgárháborúban, még fiát is a spanyol diktátor után nevezte el. Budapestre kinevezett spanyol diplomataként zsidók ezreit mentette meg a holokauszt idején.

Ahogy ő mondja, „nem tudtam elviselni, hogy embereket úgy kezelnek, mint az állatokat… nem tudtam elviselni a megölt gyermekek látványát. Azt hiszem, erről volt szó. Nem tartom magam hősnek.”

1943 szeptembere után az olaszokat Magyarországon nem tekintették töb­bé barátságos külföldieknek, Perlascát is internálták. Megszökött, majd sze­mélyes kapcsolatai révén munkát kapott a spanyol követségen. Keresztnevét „Jorge”-re változtatta, és diplomáciai ajánlásokat szerzett.

Ahogy a front közeledett, a spanyol nagykövet elhagyta Budapestet, és helyére Perlasca lépett. További spanyol menleveleket hamisított, és „védett házakat” jelölt ki. A szovjet hadsereg megérkezéséig a helyén maradt, hogy védje a zsidókat, és gondoskodjon róluk. Ezután elégette spanyol papírjait, és ismét olasz üzletember lett belőle.

Perlasca 1989-ben kapta meg A Világ Igaza kitüntetést.