A monacói herceg bocsánatot kért a deportálásokért

A monacói herceg bocsánatot kért a deportálásokért

jizkorbaner

II. Albert, Monaco hercege csütörtökön precedens nélküli gesztusként bocsánatot kért hazája holokausztban játszott szerepéért. Hét évtizeddel ezelőtt a monacói hatóságok zsidók tucatjait gyűjtötték össze és deportálták.

„Azért mondjuk ezt ma, hogy elismerjünk egy tényt. Azért mondjuk ezt ma, hogy ezen a napon bocsánatot kérjünk Önök előtt” – mondta Albert herceg egy megrendítő beszédben a monacói rendőrség második világháború alatti tevékenységéről.

A herceg a monacói főrabbi és más zsidó személyiségek, többek között Serge és Beate Klarsfeld híres nácivadászok előtt beszélt – számolt be a brit Guardian. Jelen voltak továbbá olyan holokausztkutatók is, akik bátorították Albert édesapját, III. Rainier herceget arra, hogy vizsgálja ki Monacónak a második világháború idején játszott szerepét.

Albert herceg csütörtökön átadott egy emlékművet a monacói temetőben, amelyre a deportált zsidók neveit vésték. A választás azért esett erre a napra, mert 73 évvel ezelőtt, 1942. augusztus 27-28-án éjjel, franciaországi náci kollaboráns vezetők nyomására a monacói hatóságok legalább 66 zsidót gyűjtöttek össze. Mindössze kilencen élték túl a háborút.

Monaco a háború kitörésekor hivatalosan semleges volt, és csak később foglalták el az olasz, majd a német csapatok. A kormányzati jelentések leírják egy jezsuita szerzetes, egy sebész és mások Monacóban a zsidók védelmében tett erőfeszítéseit, majd arról számolnak be, hogy a hatóságok hogyan adták fokozatosan meg magukat a náci fennhatóság alatt álló francia hatóságok növekvő nyomásának.

„Helyrehozhatatlan, hogy olyan nőket, férfiakat és gyermeket adtunk át a náciknak, akik nálunk kerestek menedéket, hogy elkerüljék az üldözéseket, amelyeket Franciaországban szenvedtek” – mondta Albert.

„Nem védtük meg őket. Ez a mi felelősségünk” – mondta. „Végveszélyből jöttek, kifejezetten menedéket kerestek nálunk. Azt gondolták, hogy semlegesek vagyunk” – tette hozzá.

Ez volt az első egyértelmű elismerése annak, hogy Monaco is felelős volt a zsidók szenvedéséért a háború alatt, állítja egy monacói tisztviselő, aki a beszédet Jacques Chirac francia elnök 1997-ben mondott beszédéhez hasonlította, amelyben Chirac először ismerte be a francia állam holokausztban játszott szerepét.

A herceg létrehozott egy bizottságot a fosztogatás áldozatainak megsegítésére. Egyre többen bírálják ugyanis Monacót, hogy nem tett eleget a haláltáborokba küldött zsidók tulajdona elrablásának kivizsgálásért. Albert csütörtökön közölte, hogy eddig már kilenc kártérítési kérelmet hagyott jóvá.

Dr. Mose Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke elmondta: „üdvözöljük a mai eseményt, és a Monacói Hercegség azon vágyát, hogy alaposan kivizsgálja a náci megszállás eme sötét napjaiban játszott szerepét.

„Bár Albert gesztusa több mint hét évtizedet késett, a valódi önvizsgálatnak és megbánásnak nincs határideje” – nyilatkozta Kantor az Associated Pressnek.

atv.hu / The Guardian