Lázár János:A kormánykonferencia fő témája volt….

A kormánykonferencia fő témája volt, hogyan tudjuk a polgári berendezkedést megerősíteni, hogyan tudunk minden magyar családnak lehetőséget kínálni egy polgári életformára – mondta Lázár János, hozzátéve, ezen a szemüvegen keresztül nézte meg az elmúlt év teljesítményét Orbán Viktor miniszterelnök.

1440520143-04

A miniszterelnök a kormánykonferenciát a 2018-ig elvégzendő feladatok ismertetésével zárta – közölte Lázár János újságírókkal az egésznapos eszmecsere után. A miniszterelnökséget vezető miniszter a részletekről elmondta, először két dokumentumot tárgyaltak: az OECD legutóbbi jelentését, majd a Közszolgálati Egyetem Jó Állam Jelentését.

„GÖRÖGORSZÁGNÁL ROSSZABB HELYZETBEN VOLT MAGYARORSZÁG 2010-BEN, EHHEZ KÉPEST A MOSTANI SZÁMOKAT EURÓPA ÉS A VILÁG IS ELISMERI.”

Elmondta, az OECD véleménye és kritikái is ismertek a magyar oktatási, egészségügyi és ellátórendszerrel kapcsolatban, az elismerés pedig azoknak az intézkedéseknek szól, amiket 2010 és 2014 között a magyar állam az államháztartás gazdasági konszolidációjának érdekében végrehajtott.

Leszögezte, az OECD is onnan indul ki, ahonnan mindenki a mai napon: Görögországnál rosszabb helyzetben volt Magyarország 2010-ben, ehhez képest a mostani mutatók Európa és a világ is elismeri.

A tárcavezető kitért arra is, hogy Domonkos László, Kovács Árpád, Parragh László valamint Pálinkás József egy gazdasági blokkban mondta el: Magyarország számára a polgári berendezkedés legfontosabb tartópillére a folyamatos gazdasági növekedés, és ez hogyan tartható fent hosszú távon.

A példák között említette az államadósság további csökkentését, az innováció jelentős növelését, és a magyar gazdaság harmadik ipari forradalomhoz való csatlakozását. Ezen kívül szó esett Garnasztói György előadásában a polgárrá válás jelenéről, múltjáról és perspektíváiról, Vukovich Gabriella, a KSH elnöke pedig egy hosszú beszámolóban a 2010 óta zajló társadalmi folyamatokba nyújtott betekintést.

Orbán Viktor jelezte, a minisztereknek egy évük van arra, hogy a kitűzött célok érdekében a szükséges lépéseket megtegyék, az általuk vezetett minisztériumok szakmai tevékenységét és a társadalmi rendszerek kormány által indukált reformját illetően – jelentette ki Lázár János.

2017 és 2018 már a következő választásról, a bizalom megnyeréséről, vagy megtartásáról szól, a konferencia a miniszterelnök úr komoly összegzésével zárult, melyben kifejtette, milyen kilátások várhatóak a következő tíz évben a magyaroknak a Kárpát-medencében – fogalmazott a tárcavezető.

„ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK ÖSSZEHÍVTA A NEMZETBIZTONSÁGI KABINET ÜLÉSÉT.”

Kérdésre válaszolva Lázár János kifejtette: a következő időszakban nem lehet eltekinteni azoktól a folyamatoktól, amelyek „a magyar oktatás-nevelésben például a matematika oktatás színvonalával vannak összefüggésben, vagy az oktatási rendszerben elképzelt iskola- és tanítási modellek bevezetésével kapcsolatosak”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint hasonló témák a bürokrácia csökkentése, illetve az állam által foglalkoztatottak száma, az állam által önmagára költött összegek nagysága, továbbá milyen kárt okoz a vállalkozásoknak a bürokrácia, hogy adott esetben mennyi időt kell szánni egy adóbevallásra.

De idesorolta a tárcavezető az államadósság csökkentésének módját és azt is, hogy milyen konkrét gazdasági lépésekkel gyorsítható az újraiparosítás. Kiemelte: az innovációs pénzek koncentrációja és célszerű felhasználása kell ahhoz, hogy a gazdasági növekedés megmaradhasson.

Egy másik felvetésre, mely a migrációs hullám erősödését érintette, Lázár János reakciójában hangsúlyozta: Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését, ahol megvitatják a szükséges lépéseket.