Fejlesztések és megújulás a Budapesti Zsidó Hitközségnél

Fejlesztések és megújulás a Budapesti Zsidó Hitközségnél

 

A Budapesti Zsidó Hitközség a Zöldgazdaság-fejlesztési program keretében, 60%-os támogatási intenzitás mellett 127 266 784 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a budapesti székhelyének 19. sz. végén épült műemléki védettségű székházának és közösségi tereinek nyílászárói cseréjére, fűtés korszerűsítésére és a padlásfödémek szigetelésére. A fejlesztés a Síp utcai és Wesselényi utcai épületeket érintette, a projekt 2015. augusztus 10-én zárult.


szchenyi_2020_cikkbe.jpg
A projekt egyik célja, hogy hozzájáruljon Magyarországon az energiahatékonyság fokozásához, továbbá üvegházhatású gázok (ÜHG) mennyiségének csökkentéséhez. A projekt hatására a fejlesztéssel érintett épületek évente 101,71 tonnával kevesebb ÜHG-t fognak kibocsátani és 1549 GJ energiát takarítanak meg.

Az összesen 212 millió forintos beruházás során, a Síp utcai épület pinceszintjén található kazánházban egy kondenzációs ikerkazán került beépítésre, amely a székházat, a Wesselényi utcai épületet, a Zsinagógát és a Múzeumot látja el fűtési energiával. A fűtéskorszerűsítés során az alap és felszálló vezetékek megmaradtak, a radiátorokat lapradiátorokra cserélték. Ezáltal biztosítják az épületben tartózkodók számára az optimális hőmérsékletet. A fűtéskorszerűsítés mellett a főhomlokzat portáljait cserélték, egységesítették, illetve hőtechnikailag javították. A főhomlokzat külső nyílászáróit is javították. A Wesselényi utcai épületen korszerűsítéssel a homlokzati nyílászárók érintettek, valamint a padlás, ahol utólagos hőszigetelést hajtottak végre.

A projekt során Budapest építészeti- és műemléki örökségének fejlesztésére és megóvására került sor.

 AZ OR-ZSE ÉPÜLETENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

A 2015. augusztus 10-én zárult a MAZSIHISZ 60%-os támogatási intenzitású épületenergetikai projektje. A 133 millió Ft-os beruházás a Zöldgazdaság-fejlesztési program keretében 79 910 940 forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem épületétének nyílászárói cseréjére, fűtés korszerűsítésére, külső oldali szigetelésre és napelem telepítésére. A fejlesztés a Scheiber Sándor utca 2. sz. alatti, helyi védelem alatt álló épületet érintette.


szchenyi_2020_cikkbe.jpgA projekt legfőbb célkitűzése, hogy hozzájáruljon Magyarország épületeinek energiahatékonyságának javításához, továbbá az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátott mennyiségének csökkentéséhez. A projekt hatására a fejlesztéssel érintett épület évente 74,93 tonnával kevesebb ÜHG-t fog kibocsátani és 777,09 GJ energiát takarít meg.

A kivitelezési munkálatok 2015 júliusában zárultak. A megvalósult fejlesztés során az épület központi, elavult gázkazánjait kondenzációs falikazánokra cserélték. Ezen kívül a fejlesztés során az épületben a meglévő, acéllemez lapradiátorok radiátorszelepeit termosztatikus radiátorszelepekre cserélték. A meglévő nyílászárókat korszerűsítették: a gerébtokos nyílászárókat, kedvezőbb hőátbocsátási tényezőjű háromrétegű hőszigetelő üvegezésű nyílászárókra cserélték, a kapcsolt gerébtokos nyílászáróknál a meglévő belső ablakszárnyat cserélték kétrétegű hőszigetelő üvegezésű szárnyra. A padlásfödémet 30 cm üveggyapot hőszigeteléssel, az udvari homlokzati falakat 14 cm grafit EPS hőszigeteléssel látták el. A megújuló energia hasznosítására 29,4 kWp teljesítményű napelemes rendszert telepítettek.

A projekt eredményeképp Budapest építészeti- és műemléki örökségének megóvására került sor.