Hogyan talál egy zsidó ember vigaszt? 5775 Áv hó 15. napján. 2015. július 31-én

Az ima mellett cselekedni is kell!

Darvas István rabbi a hetiszakaszról beszélt.

Itt a Kossuth Rádió és benne a Halljad Izrael!
Üdvözlöm a kedves hallgatókat 2015. július 31-én péntek délután fél kettőkor, 
5775 Áv hó 15. napján.

Váetchánán פָּרָשָׁת וָאֶתְחַנַּן

Ezen a héten is van aktuális hetiszakasz, de mi is az?

Váetchánán a mostani hetiszakasz címe, ez mindig a Tisa Beávot követő szombaton hangzik el, amit egyébként a Vigasztalás Szombatjának is nevezünk.

Hogyan talál egy zsidó ember vigaszt?

Úgy, hogy egy olyan hetiszakaszt olvasunk, ami tele van micvákkal, a Tóra kiemelkedő részeivel. Példának okáért a Smá Jiszroel imánk és a Tízparancsolatot is megtalálja benne az ember. Váetchánán egy kéréssel indul, pontosabban kettővel. Mózes két kérést intéz Isten felé az imájában. Az egyik, hogy beléphessen az országba, a másik, hogy engedje látni azt az országot. A bölcseinknek ehhez is fűztek kommentárt, azt a tapasztalatot szűrték le, az imáink segítségével a vágyaink fele teljesíthető. Mózes is egy 50 százalékot kap jutalom gyanánt, azaz Isten engedi neki megnézni az országot, azonban a másikat, ami fontosabb lett volna, hogy beléphessen oda, azt nem engedi. Ez a gondolat emlékeztethet minket arra, ha valamilyen megoldandó problémánk van az életben, akkor két dolgot nem tehetünk. Az egyik, hogy figyelmen kívül hagyjuk az ima lehetőségét, hiszen az imák – ahogy a mózesi példa is mutatja – Isten előtt meghallgatásra lelnek. Viszont nem lehet csak az imákra támaszkodni. Ahhoz, hogy ha valamit el akarunk érni, amire vágyunk, akkor nincs jobb megoldás, immár 3 ezer éve, cselekedni kell. Ehhez kérjük a Jóteremtő támogatását.

A hetiszakasz a böjt után lesz, de lesznek még a közeljövőben nehéz napok. Mi vár ránk?

Ünnepélyesen kijelenthető, a nehéz napoknak vége. Ezt a hónapot, Áv hónapját, Vigasztalás Áv havát, a vigasztalás egyik sajátossága, hogy Áv hó 15-én ünnepeljük Tu Beávot, amit a köznyelv zsidó Valentin napnak is nevez, ami a szerelmesek napja. A talmudi időkben ez egy olyan nap volt, aminek a jelentőségét a Jom Kipurral hasonlították össze. Tehát innentől kezdve sem okunk, sem jogunk nincs a szomorkodásra. A hátralévő 6 hétben elő kell készülnünk, hiszen Ros Hasana és Jom Kipur hamarosan eljön. Meg kell próbálnunk lelkileg, szellemileg olyan állapotba hozni magunkat, hogy méltó módon álljunk majd a Teremtő elé.

Amennyiben valaki többet szeretne megtudni a hetiszakaszról, a felkészülésről, hol hallhatja az Ön tanítását?

Minden pénteken hat órától tanulunk a hetiszakaszról a zsinagógában, héttől imádkozunk, itt hallható a tanítás, majd kidust adunk, ahol szintén a szidráról igyekszem beszélni. A hét legfontosabb alkalma a szombat délelőtt, amikor felolvassuk a hetiszakaszt, majd az imát követő kiduson ugyancsak ezzel foglalkozunk.

Köszönöm a beszélgetést, a tanítást.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. július 31-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.

 

 

sabat salom kék