Szegedi Csanád Szabó György vendége volt Badacsonytomajon.

„Nekem van egy életszituációm, amibe belekerültem, ezt próbálom valamilyen tisztességes módon megoldani.”

Szegedi Csanád Szabó György vendége volt Badacsonytomajon.

 

 

Milyen érzés a szebbik arcát megmutatni fiatal izraeli diplomatáknak?

Nagyon jó dolognak tartom a beszélgetést velük. Az a helyzet, ha három év távlatából nézzük, akkor én még a Jobbikban voltam benne, pontosabban, akkor léptem ki, szóval ahhoz képest elég fura. A másik, akárhogy is próbáltam elmondani a teljes történetem, sok olyan komoly, húsbavágó, kellemetlen kérdést is kaptam, amire muszáj volt megfelelni. Összességében azt hiszem a jó érzés, a furaság mellett mindenképpen sikeres volt.

Nem először beszélt közönség előtt, milyen érzés egy olyan közönséggel kommunikálni, amelyik meg akarja érteni Önt? Nem csak politikailag, hanem emberileg.

Ezeknek a fiataloknak nincsen politikai szándékuk abban, hogy meg akarnak engem ismerni. Úgy vélem az izraeli emberek nagyon nyitottak minden személyes történetre, ami a zsidósággal kapcsolatos, nekem ez személyes tapasztalatom. Mindezek mellett nagyon jó érzés. Tudni kell, amikor én elindultam a zsidóság útján, akkor nagyon sokan szkeptikusak voltak velem kapcsolatban, sokan furán néztek rám. Ezért is nagyon jó egy közegben lenni, ahol próbálják elfogadni, megérteni az én történetem.

Megkérdezték Öntől, hogy miért nem tér vissza a politikába, ha egyszer ezt egy nem jó helyen, de mégis jól csinálta?

Szerintem ehhez még több időnek kell eltelnie, persze amit most csinálok, valamilyen szinten az is politika. Politika, az a közzel való foglalkozás. El kellett telnie két évnek ahhoz, hogy én iskolákba eljárjak előadásokat tartani, hogy a fiatalok ne legyenek antiszemiták, szélsőségesek, rasszisták. Elmondom a saját példámat, történetemet, azt hiszem, hogy ezzel most sokkal nagyobb hatást tudok elérni, mintha egy politikai pártban politizálnék a megadott sémák alapján. Lehet, hogy eljön ennek is az ideje, én nem látom azt, hogy hol és mikor, nem is sürgetem ezt az időt, nem is nagyon számítok rá. Jelenleg nagyon élvezem azt a helyzetet, hogy mindenféle politikai elvárás nélkül tehetem azt, amit akarok. Meglátásom szerint ezzel is jobbá tehetem ezt az országot, az embereket. Hozzájárulhatok a gondolkodásuk kiegészítéséhez. Ez most sokat jelent nekem.

Az előadásából az is kiderült, hogy a Tórát is olvassa már. Hol tart az Örökkévalóval és az olvasással?

Hol tartok az Örökkévalóval? Azt csak ő tudja. Nekem két dolgot kellett rendeznem. Egyik, az emberekkel való viszony, én bocsánatot kértem mindazoktól, akiket megbántottam. A másik, hogy ezt a bocsánatkérést én az Örökkévaló felé is prezentáltam. Mikor fog rendeződni a viszonyom Istennel? Én úgy érzem, hogy rendeződött, de ezt az elkövetkezendő évek bizonyítják majd. A Tórát elolvastam végig, a hetiszakaszok szerint, most olvasom másodszorra. Már a kommentárokat, Rásit, a talmudi magyarázatokat olvasom a Tórához, így még izgalmasabbá válik. Sokszor én is meglepődöm azon, hogy amit tavaly olvastam a Tórából, s most újra olvasom, mennyi új információ van. Nem lehet eleget olvasni, hogy az ember ne tanulna belőle.

A beszélgetés elején kérdeztem a szebbik arcáról. Milyen jó embernek, milyen zsidónak lenni?

Azt tudom, hogy milyen zsidónak lenni, magamra nem aggatnék olyan kifejezéseket, hogy jó, vagy rossz. Nekem van egy életszituációm, amibe belekerültem, ezt próbálom valamilyen tisztességes módon megoldani. Én azt hiszem, hogy ez a legtisztességesebb, legvállalhatóbb út, amin most vagyok. Lehetséges, hogy sokan nem így gondolják, lehetséges, hogy a többség nem így gondolja, én a saját lelkiismeretem számára így tudok elszámolni. Zsidónak lenni? Lehet, hogy közhelyet mondok, nehéz, de érdekes. Persze ebben nagyon sok igazság van. Ez nagyon sok egzotikumot hordoz magában, hiszen a vallás is hihetetlenül különleges. Amikor az ember elolvassa a Bibliát, nem is tudja, milyen tudás van felhalmozva benne. A vallás érdekes, a vallási szabályok, mit, miért, hogyan kell csinálni. Szintén nagyon érdekes maga Izrael. Ugyanis Izraelben olyan töménység van a történelmi perspektívákban, ott vannak a nemzetiségek, a vallások. Az ember elmegy Jeruzsálembe, ott a történelem szele csapja meg hirtelenjében. Ott vannak a keresztény, a muszlim szent helyek, a Nyugati Fallal, alatta alagúttal, Dávid városával. Nagyon élvezet magyar zsidónak lenni, ez még ad egy plusz identitást. Az elején féltem, hogy választani kell a két identitás között, azt hittem, az ember vagy magyar, vagy zsidó.  De nem kell választani és ez a lényeges! A magyar zsidó büszkén és boldogan lehet magyar és zsidó. A magyar és zsidó identitás kiegészíti egymást.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. augusztus 14-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.