Heisler András, a Mazsihisz elnökének köszöntője a Zsidó kulturális Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.

Közös értékek mentén

Heisler András, a Mazsihisz elnökének köszöntője a Zsidó kulturális Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.

 

 

 

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Nagy szeretettel köszöntök mindenkit a Mazsihisz és Ács Tamás elnöktársammal a BZSH nevében is, miután a fesztivál az a két szervezet közös rendezvénye lesz.

Már tizenhét esztendeje szervezi a Mazsihisz és a BZSH a Zsidó Nyári Fesztivált, az idei lesz a tizennyolcadik, amit mostantól Zsidó Kulturális Fesztiválnak hívunk.

A fesztivál megrendezése egy komoly, szinte forradalmi újítás volt annak idején a Síp utca részéről. Ez volt az első alkalom, amikor először nyitott a hivatalos zsidó szervezet a társadalom felé, azzal a céllal, hogy bemutassa azokat az értékeket, amelyek itt képződnek. Bemutassa azt a szimbiózist, ami a zsidó és nem zsidó kultúra elegyéből adódik, amelyek egészen különleges dolgokat alkottak Magyarországon az elmúlt néhányszáz év alatt.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez alatt az 1 hét alatt beszéljünk az együttélésről, mutassuk be művészeti eszközökkel beszéljünk a közös történelmünkről, kultúránkról, az európai hidakról, amelyeket a fesztivál ideje alatt is építeni kívánunk.

Lesz idén fesztivál! Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a sajtóban megjelent hírek ellenére is lesz. Bízunk abban, hogy az elmúlt 17 év rendkívül tartalmas előzménye után is remek kulturális seregszemlét tudunk produkálni. Várunk mindenkit, akinek megtetszik a fesztivál programja, várjuk azokat is, akik fontosnak tartják a közös értékképzést, a közös értékeinket. Várjuk azokat is, akik szolidárisak a Mazsihisz-szel, a BZSH-val az elmúlt másfél év meglehetősen zaklatott időszakát követően. Biztosítunk mindenkit, hogy egy olyan programot fogunk produkálni, alapvetően a Dohány és a Rumbach utcai zsinagógában, a Goldmark teremben, ami a fesztivál továbbélését biztosítja.

Vannak egyéb rendezvények is, az Uránia Filmszínházban, augusztus 25-én, a Kulturális Napok előfutáraként kerül bemutatásra a Kárpát-medencei zsinagógákról szóló dokumentumfilm, Szabó Mihály rendezésében, Klein Rudolf szakértése mellett. A programokat próbáltuk kiterjeszteni a vidéki közösségeink felé is, Pécsett lesz egy előadás-sorozat, Szombathelyen 27-én nyílik egy állandó kiállítás, de Budapesten is lesz egy új helyszín, a Hunyadi téri zsinagógában, ahol Mandur Lászlónak nyílik fotókiállítása. Lesz gyerekprogram is, itt szerepel majd Magyarország egyetlen zsidó színháza is, a Borgula András vezette Gólem Színház is.  

Csatlakozott a programsorozathoz a spanyol nagykövetség is, egy  Angel Sanz-Briz emlékére rendezett fotókiállítással a Rumbach utcai zsinagógában, ami augusztus 28-án kerül megnyitásra a nagykövet jelenlétében. Angel Sanz-Briz egy kevésbé ismert Igaz Ember volt, ezért is vállaltuk közösen a kiállítás megrendezését a nagykövetséggel. 

Kívánom, hogy sokan jöjjenek el a Zsidó Kulturális Fesztiválra, szerintem nagyon sok élményben lesz része mindazoknak, akik meglátogatják az előadásainkat!