Szeretettel meghívjuk Önt és közösségét Tisa Beáv Egerben

 

Szeretettel meghívjuk Önt és közösségét a „Tisa Beáv Egerben – Kultúrák Találkozása” programra, amelyet július 26-án, vasárnap tartunk az egri zsinagógában (Zsinagóga Galéria – Kossuth Lajos u. 16),  a zsidó naptárnak megfelelően, Tisa Beávkor.

 

tisebav

 

Ez egy különleges élmény lesz, hiszen az egri zsinagógában hosszú idő óta nem volt hasonló esemény.

Tisa beÁvkor a zsidó hagyomány szerint a Jeruzsálemi Szentély lerombolására emlékezünk, de akár a remény ünnepe is lehet. Szakértők fognak előadni a rombolás-újjáépítés motívumairól különböző kultúrákban, szövegtradíciókban, és beszélgetünk a zsidóság pusztulásáról és újjászületéséről. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Szervezett étkezést, cateringet nem biztosítunk a böjt miatt, de tekintettel a program kultúra- és vallásközi jellegére, valamint a nyári hőségre, ásványviz rendelkezésre fog állni.

Az alkalom a Mazsihisz támogatásával jön létre.

Tervezett program:

9:30-10:15 Tisa beÁv reggeli ima, Échá – Siralmak olvasás

10:30-12:00 Eger Zsidó Szemmel – városnézés Székely Gáborral és Kis Olíviával

12:00-14:00 Szünet

14:00-19:00 Előadások, beszélgetések

A jeruzsálemi Templom lerombolásai és újjáépítései az ókorban: vallástörténeti áttekintés – Dr. Buzási Gábor (ELTE Asszirológiai és Hebraisztikai Tanszék)

Hagyományok végnapjai? Keresztények a Közel-Keleten és a diaszpórában – Dr. Földváry Miklós (ELTE Latin Tanszék)

Démonok a romok közt, angyalok az építkezésen – Mit mond a Talmud a rombolásról és újjáépítésről?  – Radvánszki Péter rabbi (BZsH Lágymányosi Körzet)

…és más szakértők, előadók

19:00 – Mincha – délutáni ima

 

Üdvözlettel – a szervezők:

Radvánszki Péter rabbi és Kis Olívia