Egy réztábla hatása a hitelessége

Egy réztábla hatása a hitelessége

Heisler András, a Mazsihisz elnöke

 

Ön is eljött a erre a rendezvényre, mi történik ma?

Egy botlatókövet helyezünk el a német művész, Gunter Demning vezetésével, a Mazsike szervezésében, a Mazsihisznek is fontos volt, hogy eljöjjön ide. Szerencsére sok érdeklődő is eljött erre az eseményre.

Ön többször beszélt az emlékezés kultúrájáról is, változásáról, véleménye szerint ez a módszer ez az emlékezéskultúra XXI. századi változata?

Ez egy hiteles formája az emlékezésnek, hihetetlenül izgalmas, hogy ezekkel a néhány négyzetcentiméteres réztáblákkal legalább olyan hatást lehet elérni, mint a nagy emlékművekkel. Az erőt a réztáblák száma és az üzenet hitelessége jelenti. Csak eddig több mint 50 ezer botlatókövet helyezett már el Demning úr Európában.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

 

Heisler András   :    Gunter Demnig 20 éve  állít emléket a holokauszt áldozatainak.

 

Hölgyeim és Uraim! Mi zsidók módszeresen gyűjtjük azok neveit, akiket elpusztítottak a holokauszt idején. A jeruzsálemi Yad Vashem Intézet élen jár ebben a munkában, eddig 4,3 millió áldozatot azonosított be. 4,3 millió ember, immáron nem csak statisztikai szám, hanem nevük által megszemélyesíthető életeket jelent. 

Gunter Demnig 20 éve ebben a szellemben állít emléket a holokauszt áldozatainak. Tudja, és a botlatókövek elhelyezésével szinte lábunk elé veti, hogy „egy embert csak akkor lehet elfelejteni, ha neve is feledésbe merül”. Gunter minden egyes követ maga helyez el, immár több mint ötvenezerszer ereszkedett térdre szerte Európában, szimbolikusan fejet hajtva az áldozatok nevei előtt. Akkurátusan és szívósan vési fel az elhurcoltak adatait. Ez több mint tiszteletre méltó! 

Tudjuk, nem mindenki örül annak, ha a kapuja előtt megjelenik egy-egy botlatókő. Az elutasítás ellenére a botlatókövek ilyen esetben is célt érnek. Ahogy a művész egyszer megfogalmazta, tulajdonképpen a leglényegesebb, hogy a botlatókövek által gondolkodást generáljunk, ha kell konfrontálódjunk, s alkalmat adjunk egy sokáig elhallgatott történet kibeszélésére. Ez a szemlélet működik. Köszönet érte!

A botlatóköves projekt a hiteles emlékezést szolgálja. Nagy emlékművekkel képes versenyre kelni a néhány négyzetcentiméteres réztábla: éppen számosságával és azzal, hogy nem kíván felelősöket megnevezni, nem bocsátkozik történész vitákba. A tényeket rögzíti. A maga egyszerűségével, a nevek mögötti egykori életek felidézésével a sokak által hiányolt történelmi szembenézéshez nyújt segítséget. 

A Mazsihisz ezért döntött úgy, hogy Gunter Demnig-nek emlékplakettet ad át nagyrabecsülésünk és köszönetünk jeléül.