Öt évvel a török „Mavi Marmara” flottilla után

Útra kész a Gázai-övezet tengeri zárlatát megtörni kívánó hajóraj

marmara

A máig emlékezetes, kilenc halálos áldozattal járó, török kezdeményezésű „Mavi Marmara” flottilla tragikus kudarca után öt évvel újabb erőszakos áttörésre készül egy „palesztin-barát” – magyarán Izrael-ellenes – csoport.
A kezdeményezők ezúttal svédek, és egy görög kikötőből készülnek útnak indulni szerda este, hogy a Gázai-övezet Izrael által bevezetett tengeri blokádját megtörve kikössenek Gázavárosban.
A mostani hajóraj három hajóból áll. Izrael az utolsó percig igyekszik diplomáciai úton elérni a hajók kiindulásának a megakadályozását.
A hajók eredeti terv szerint Cipruson is kikötnének, de Nicosiából jelentették, hogy a ciprusi kormány nem engedélyezi a hajók kikötését a szigeten – legalábbis a görög ciprióták fennhatósága alatt álló területen.
A sziget északi, török kormányzás alatt álló részének az álláspontja mindedddig nem világos.
Az Izraeli Hadsereg és a Haditengerészet kilátásba helyezte: a hajókat az izraeli felségvizekre érve feltartóztatják.
A nyilánvaló provokációs céllal rendezett demonstráció szervezői a világsajtóval közölték: a hajón nincsenek fegyverek, csak gyógyszer és egyéb humanitárius szállítmány.
Izrael válaszképpen felajánlotta – amint azt öt évvel ezelőtt a török flottillának is megtette –, hogy a rakományt hiánytalanul eljuttatja Gázába: ezt azonban a szervezők nyilvánvalóan el fogják utasítani, hiszen céljuk nem segélynyújtás, hanem Izrael elleni demonstratív provokáció.
Amint a török flottillában annak idején Hanin Zoábi, a mostaniban is jelen lesz egy mentelmi jogával visszaélő izraeli arab Kneszet-képviselő, dr. Basel Ghattas. ◙