Rogán Antal napirend előtti felszólalásában az illegális bevándorlás kapcsán.

Az unió tagállamai számára lehetetlen az eddig megszokott módszerekkel kezelni a helyzetet – jelentette ki Rogán Antal napirend előtti felszólalásában az illegális bevándorlás kapcsán.

Rogán Antal felszólalása elején reagált a szocialista Tóth Bertalan gázárra vonatkozó szavaira is. Ha a szocialisták lennének hatalmon, akkor minden bizonnyal Lendvai Ildikó lenne a gázárügyi miniszter, és a gáz ára nem 10 százalékkal lenne kevesebb, hanem 25 százalékkal több – jegyezte meg a Fidesz frakcióvezetője. Emlékeztetett, hazánkban európai léptékkel mérve is nagymértékben csökkent a gáz, a villany ára, és megvalósult a rezsicsökkentés. Így ma szerencsére nem ez a legfontosabb kérdés a családok számára – fűzte hozzá.

„AZ UNIÓBAN MINDENKI, – LÉVÉN, HOGY KÖZÖS MEGOLDÁS NINCS – ELKEZDETT SAJÁT UTAKAT KERESNI.”

A fideszes képviselő szerint a szocialisták azért próbálnak a számukra kínos gázár-témáról beszélni, mert nem akarnak foglalkozni az egyik legfontosabb kérdéssel, az illegális bevándorlással.

Rogán Antal a határokat illegálisan átlépő bevándorlók számának nagymértékű növekedése kapcsán leszögezte, ez már nem bevándorlás, hanem népvándorlás. Emlékeztetett, 2012-höz képest 2014-re Magyarországon több mint 20-szorosára nőtt a határt illegálisan átlépő bevándorlók száma; ha az idei első félév tendenciáit vesszük alapul, akkor 2015-ben 120 ezerre is nőhet azok száma, akik törvénytelenül, illegálisan próbálják meg átlépni a magyar határt.

A frakcióvezető hangsúlyozta, Európa más országaiban is sokszorosára nőtt az nőtt az illegális határátlépők száma. Rogán Antal szerint úgy tűnik, az unió tagállamai számára lehetetlen az eddig megszokott módszerekkel kezelni ezt a helyzetet. Az unióban mindenki – lévén, hogy közös megoldás nincs – elkezdett saját utakat keresni – utalt Olaszország és szomszédjai esetére.

Rogán Antal aláhúzta, azzal is szembe kell nézni, hogy Magyarországon keresztül korábban az unióba érkezett bevándorlók esetében 15 ezer fölött van azoknak a száma, akiket Ausztria és Németország szeretne visszaküldeni hazánkba.

Fotó: fidesz.hu
„MEG FOGJUK VÉDENI MAGYARORSZÁG ÉS EURÓPA KÖZÖS HATÁRÁT.”

A kormánypárti politikus leszögezte, ha nincs közös európai megoldás, akkor minden országnak tennie kell a kötelességét. A legfontosabb kötelesség az – amit vállaltunk az uniós és schengeni csatlakozáskor -, hogy meg fogjuk védeni Magyarország és Európa közös határát – fűzte hozzá.

Rogán Antal szerint helyes volt a kormány azon döntése, hogy megvizsgálja a szerb-magyar határon egy biztonsági határzár létesítésének a lehetőségét. Határzár nélkül nem fogjuk tudni megoldani ezt a kérdést – fűzte hozzá.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós kvótarendszer nem távol tartja, hanem ellenkezőleg, Európába csábítja az illegális bevándorlókat. Törvénytisztelet, kultúra megvédése, munkahelyek megvédése – ezek szerepelnek az első helyen, amikor a kormány és a kormánypártok felelősen meghozzák döntésüket – fogalmazott a képviselő. A Fidesz frakcióvezetője arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy ne söpörjék asztal alá a problémát.