Felállhatnak a kerekes székesek egy mexikói szalézi projekt segítségével

Felállhatnak a kerekes székesek egy mexikói szalézi projekt segítségével 

A mexikói „Don Bosco Sobre Ruedas” (Don Bosco kerekes székben) egyesület a fogyatékossággal élő fiatalok jobb és könnyebb mozgását elősegítendő újfajta kerekesszéket fejlesztett ki – számol be a Szaléziak.hu. A szervezet vezetője Jaime Reyes Retana szalézi szerzetes.

A fogyatékossággal élők egyik legfőbb problémája, különösen azoknak, akiknek gerincvelő-sérülésük van, a „felfekvés”, vagyis az állandó ágyban fekvés vagy kerekes székben ülés okozta sebek. Ehhez hozzáadhatjuk az emésztési problémákat vagy a csontritkulást a lábak csontjaiban, mivel kénytelenek hosszú időn át ugyanabban a helyzetben lenni – olvasható a guadalajarai jezsuita egyetem Magis szakmai, innovációs és kulturális oldalán megjelent beszámolóban.

Ezek a problémák ismerősek a Don Bosco Sobre Ruedas egyesület tagjainak is. A James Reyes Retana szalézi atya által koordinált egyesület azokkal a fiatalokkal foglalkozik, akik nem tudnak mozogni a saját erejükből; segíteni akar nekik, hogy jobb legyen az életük, és támogatja erőfeszítéseiket, hogy önálló életet éljenek. Tevékenysége részeként az egyesület elindította a „Technológia para la Autonomia y la Salud” (Technológia az autonómiáért és az egészségért, TAS) vállalatot, amely „személyre szabott kerekes székek” előállításán dolgozik, és amelyek nagyobb önállóságot biztosíthatnak használójuknak. A széket úgy alakítják ki, hogy lehetővé tegye  a használójának, hogy felálljon, vagy más szóval, megálljon a saját lábán.

Aldo Alan Chavarria, a Don Bosco Sobre Ruedas egyik alapítója azt mondja, hogy számos előnye van az új székek használatának. Megjavítja a vérkeringést, segít megelőzni a csontritkulást, emellett segíti az emésztési folyamatot is. De ez nem minden, mert lélektanilag is segít, hiszen lehetővé teszi a kerekes szék használóinak, hogy ugyanazon a szinten álljanak, mint a többiek, például egy találkozó alkalmával. Különben is, nyilvánvaló előnyei vannak otthon, vagy ha valaki vásárolni szeretne valamit, ezzel az eszközzel ugyanis könnyebb elmenni és bármit vásárolni. A kerekes széknek az a célja, hogy a fogyatékos személy minél önállóbbnak érezze magát.

A rendszer önmagában nagyon egyszerű: a széket olyan mechanizmussal szerelték fel, amely egy gombnyomással lehetővé teszi, hogy az ülés és a háttámla olyan szintre emelkedjen, amit a felhasználó kíván, és vissza is ereszkedjen vele ülő helyzetbe.

Mint minden TAS által tervezett projektnél (már rendelkeznek sportolásra és hétköznapi használatra való kerekes székekkel, valamint az autóvezetést lehetővé tevő eszközökkel), az ötlet megvalósításához személyre szabott projekteket kell kidolgozni, és mindenekelőtt a gazdasági oldalát is fel kell térképezni. Mert egy hasonló eszköz akár 80 ezer pesóba (mintegy másfélmillió forintba) is belekerülhet a nyílt piacon, a TAS által gyártott székek ára viszont csak 11 ezer peso (körülbelül 200 ezer forint), az új készüléket pedig egy rendszeresen használt székbe szerelik bele.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír