Hoppál Péter: Erdély és Eger áll idén a középpontban

Múzeumok éjszakája – Erdély és Eger áll idén a középpontban

Idén először kiemelt tematikához – Élő Erdély – is kapcsolódhatnak a résztvevő intézmények, a vidéki városok közül pedig Eger kerül a középpontba a június 20-i Múzeumok éjszakáján.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén országszerte több mint 360400 intézmény mintegy kétezer programmal várja június 20-án este hat órától az érdeklődőket. Hozzátette, a múzeumok mellett könyvtárak, levéltárak, tájházak és más kulturális-, illetve örökségi helyszínek is csatlakoztak a programhoz.

Idén először kiemelt témához is kapcsolhatták kínálatukat az intézmények, aminek eredményeként majdnem félszáz, erdélyi témájú képzőművészeti, irodalmi, néprajzi és gasztronómiai program közül válogathatnak az érdeklődők. Az Élő Erdély című témában meghirdetett programok célja, hogy Erdély máig élő értékközvetítését hangsúlyozzák.

A rendezvény kiemelt támogatója az E.on Hungária Zrt., amelynek köszönhetően a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Parkjának Elvarázsolt Kastélya különleges fényfestést kap a Múzeumok éjszakáján.A budapesti programokat egységes karszalagbelépővel látogathatják az érdeklődők. A karszalaggal rendelkezők a rendezvények ideje alatt igénybe vehetik a hat különböző útvonalon közlekedő BKK Múzeumbuszokat.

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre és a vidéki helyszínekre. A rendezvény részletes programja a www.muzej.huweboldalon és mobil alkalmazáson érhető el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fővárosban tizenharmadik, vidéken tizenegyedik alkalommal szervezi meg a rendezvényt. Tavaly rekordot jelentő mintegy 400 ezren voltak kíváncsiak a Múzeumok éjszakája programjaira. A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

BreuerPress-info

forrás: kormany.hu /  MTI /