Az ISIS és az El Kaida már Gázában van

Kik lövik a rakétákat Askelonra? ♦ Abszurd helyzet a Gázai-övezetben

ISIS purloined rockets from Hamas production lines to attack Israel. Netanyahu marks out wide sterile zone 
The Grad missile which exploded at Netivot

The Grad missile which exploded at Netivot
DEBKAfile Exclusive Report Jun 8, 2015, 11:28 AM (IDT)

Islamic State operatives in the Gaza Strip have been helping themselves to Hamas rockets in recent weeks after furtively penetrating the teams operating the group’s production and assembly lines, DEBKAfilereveals The jihadis then passed the stolen rockets to their squads for launching against Israel. These attacks will intensify the deeper the Islamists’ penetration of Hamas plants and their access to ever more advanced, long-range missiles. Israeli, Egyptian and Hamas attempts to stop the rocket attacks hit the wrong address. Israel has marked out a broad sterile zone.

More>

A titkosszolgálati kapcsolataira hivatkozó DebkaFile internetes portál figyelem-felkeltő tanulmányt tett fel a napokban a honlapjára.

Debka hírszerzési infóit, katonai helyzetértékeléseit külföldi tényezők is hajlamosak komolyan venni, talán abból a feltételezésből, hogy a közöltek valóban a legmagasabb „echelon”-ből, első vonalbeli vezető körökből  származnak, akiknek azonban a hivatalos megnyilatkozás ilyen vagy olyan szempontól nem kívánatos.

Az alább idézett cikk  a Gázai-övezet katonapolitikai helyzetével foglalkozik. Nevezetesen azzal a kérdéssel, hogy kik kezdeményezték az utóbbi hetekben a „rakéta-csöpögtetést”, az alkalmanként egy vagy két rakéta kilövését, talán szándékosan nem sűrűn lakott településekre, de úgy, hogy az megzavarhassa a tavaly nyáron lezajlott „Cuk éjtán” hadművelet lezárása után bekövetkezett viszonylagos nyugalmat.

Hosszú szünet után május 27-én, szerdán, majd egy héttel későbben, június 3-án, legutóbb pedig június 6-án, szombat este lőttek ki rakétát a Gázai-övezetből.

Június 7-én, vasárnap reggel a honvédelmi minisztérium olyan döntést hozott, mely szerint nem érdemes az eddig is hatástalan reakcióval élni, vagyis a légierő néhány gépét „felemelni”, hogy bombát dobjanak a Hamasz által előzőleg gondosan kiürített gyakorlótereire vagy raktáraira.

A vasárnap a rakétázás reakciójaként lezárt Kerem Salom és Erez átjárókat hétfőn újból megnyitották.

Mose „Bugi” Jáálon honvédelmi miniszter minden egyes rakéta után elismétli: Izrael a Hamaszt tekinti felelősnek minden, az országot a Gázai-övezetből ért támadásért.

Ámosz Gilád tartalékos tábornok a TV2 szombat esti „Találkozás a sajtóval” (P’gos et háitonut) műsorában azt állította, hogy a Hamasz jelenleg nem érdekelt a helyzet eszkalációjában, és minden erejével igyekszik a tűzszünetet fenntartani.

Csakhogy ez az utóbbi hetekben ez nem mindig sikerül neki.

Debka felteszi a kérdések kérdését: tudják-e az izraeli nemzetvédelem felelősei, mi megy pontosan a Gázai-övezetben? Foglalkozik-e a katonai vagy bármilyen más elhárítás azzal a fogas kérdéssel, hogy meddig marad a Hamasz a meghatározó erő?

A legutóbbi rakétatámadásokért egy hosszúnevű, mindeddig ismeretlen szervezet, a „Sejk Omar Haddad zászlóalj” vállalta a felelősséget. Ez a terrorsejt viszont az „Anszar Bejt Al Makdisz” szervezet alá tartozik, amely a Szináj félszigeten terrorizálja a lakosságot és az egyiptomi fegyveres erőket, amellett nem egy határincidenst provokált Izraellel.

Az „Anszar” pedig az El Kaida és az Iszlám Állam részének vallja magát.

A 360 km²-es Gázai-övezetben tehát egyszerre van jelen a libanoni siita Hezbollah szövetségese, vagyis a Hamasz, és annak halálos ellensége (legalábbis Szíriában és Irakban), a szunnita ISIS, vagyis az Iszlám Állam egyre ütőképesebb szövetségese.

Lehetséges, hogy a Hamasz vezetése felfogta, hogy Izraelen és hadseregén kívül az egész Közel-Keleten nincsen olyan erő, amely képes megfékezni a fekete zászlós Világkalifátus egyre félelmetesebb katonai erejét is?

A szituáció abszurd és egyedülűálló. Csak remélni lehet, hogy az izraeli katonai elhárítás pontosan tisztában van a Gázai-övezetnek nevezett sakktábla figuráival, azok jelentőségével és elhelyezkedésével. Mert Izrael csak így képes megtalálni a követendő stratégiát és alkalmazni a megfelelő taktikát az alig áttekinthető kusza gázai viszonyok közepette.